65. — Lidmaatschap 1 Ct. per week. — Maandelijks een blaadje. —1878.

hst mmis&mm.

Hulpvereeniging der IJtrechtsclie Zendingvereeniging.

TWEEDE SERIE.

DE HOBOLOGIEMAKEB EMBDE, Ulï ABOLSEN IN HET VOBSTENDOM WALDECK.

Yan daag zal ik u eens iets van een borologieinaker verhalen. Kent gij zijne geschiedenis reeds? zooveel te beter; zulke mannen worden nooit genoeg bekend en als gij zijn geschiedenis weêr verhaalt, dan komen er misschien nog weêr andere namen van handwerkslieden op de lijst der zendelingen, die zich niet schamen om ook in dezen tijd nog zendeling te worden. Vroeger was er wel is waar meer avontuurlijks aan verbonden om zendeling te worden. maar de echte zendeling gaat zelfs, al weet'hij vooraf dat hij niet veel kans heeft op een avontuur. De zending heeft geen manDen noodig, die wel van een leven vol lotgevallen houden, maar mannen die toch moed houden, al zijn zij bestemd voor een plaatsje, waar zij slechts in de stilte voor Gods oog en tot behoud van arme zielen kunnen werken.

De zendeling van wien ik u wat wensch te verhalen heet Embde, hij is wel geen avonturier, maar toch er zijn weinig menschen, wier leven met zooveel lotgevidlen doorweven is als het zijne. Zijn vader was molenaar; doch in dat vak had de zoon niet v eel lust, zoo ging hij dan op reis.

Toen hij na eenige jaren in 1801 terugkeerde, was er iets in zijne familie voorgevallen, dat hem op nieuw tot reizen aanspoorde. Zijn jongere broeder bad namelijk, uit vrees om als soldaat te moeten dienen, zijn land in stilte verlaten. De ouders zeer ongerust over deze dapd zonden hun oudsten zoon hem achterna en wel naar Nederland, omdat zij vermoedden, dat hij derwaarts zou gegaan zijn.

Doch al zijn zoeken bleef vergeefs. Zoo was hij dan op het punt om naar zijn ouders te Arolsen terug te keeren; maar op zekeren dag in aanraking komende met eenige hollandsche matrozen, was hij zoo opgetogen van hunne verhalen over het land waar het altijd zomer is en waar de koffie en suiker en zooveel meer groeit, dat hij zijn nieuwsgierigheid naar zulk een land niet kon bedwingen, maar zich als matroos op een schip, voor Batavia bestemd, verhuurde. Ten eerste verdiende hij 90 gulden loon en dan nog dat alles te zien! wat zou hij bij zijn terugkeer allerlei aan zijne ouders en broers en zusters op de oude molen te Arolsen wefen te verhalen!

Embde was sterk en op Java kan