DE GEVECHTSWAARDE DER ONDERZEEBOOT.

351

ontwikkeling, dat men, in verband met den korten tijd van haar bestaan, nog veilig hare kindsheid zal mogen noemen.

Men kan de onderzeebooten in twee soorten onderscheiden : duikbooten of submersibles en eigenlijk gezegde onderzeebooten of sousrnarins, die wij hieronder eenvoudig onderzeebooten zullen noemen.

Het onderscheid tusschen beide soorten blijkt uit haar namen. De onderzeeboot1, de oudste, meest bekende soort, naar haar gewonen vorm ook wel sigaarboot genoemd, is uitsluitend met het oog op het onder water varen gebouwd. Zij komt alleen boven om zich sneller en met meer zekerheid te kunnen bewegen of tot luchtverversching, maar als zij boven komt verheft zij zich slechts weinig boven den waterspiegel.: terwijl de duikboot'2 een wel niet groot maar toch zeevaardig vaartuig is, dat als elk ander schip boven water vaart, maar ook onder water varen kan. Overigens zijn beide soorten uitsluitend met torpedo's gewapend en behooren alzoo beide tot de torpedobooten.

Uit het bovenvermeld verschil tusschen de twee soorten vloeit logisch verschil in grootte, inrichting, doel en nut voort. Nu zijn echter, zooals wij zeiden, de onderzeebooten het oorspronkelijk type, terwijl de duikbooten de toepassing zijn van een denkbeeld, slechts weinig jaren oud. Hierdoor heeft men tusschensoorten, overgangsvormen, onderzeebooten met inrichtingen en verbeteringen, die eerst op duikbooten tot hun recht komen, en duikbooten bij welker inrichting men te zeer onderzeebooten gecopieerd heeft. Deze overgangsvormen, die men als verouderd beschouwen mag, onbesproken latend, zullen we ons hier tot de behandeling der twee hoofdsoorten bepalen.

Alvorens hiertoe over te gaan, echter een enkel woord

1) Hiertoe behooren het fransche Zédê-, het amerikaansche Holland-, het italiaansche Pullino- en het russische Bubnowtype. Van deze komt nooit meer dan 5 a 12 pCt. van het volume boven water.

2} Hiertoe behooren het duitsche Germania-, het fransche Laubeuf-, het amerikaansche Lahe- en het italiaansche Laurenti-type. Van deze kan 20 a 40 pCt. van het volume boven water komen. '