NIEUWE UITGAVEN

„HET EIGEN HUIS".

Ir. J. P. Fokker. — Uitg.Mij. „Kosmos", Amsterdam.

Dit boek reeds langen tijd geleden aangekondigd, is waarlijk een verrassing geworden. De Nederlandsche boekenmarkt heeft platenboeken te over over bouwkunst, doch dit kleine boekje is in al zijn eenvoud en beknoptheid een ware verademing. Over dit heele werkje ligt een sfeer van rust en wij zouden haast zeggen een wijsheid, die het lezen ervan tot een waar genot maakt. De tekst bestaat behalve uit een voorrede, uit enkele algemeene beschouwingen en vervolgens een meer gedetailleerde bespreking van schrijver's gedachten over de drie vormen van het eigen huis: het landhuis, de villa en het stadshuis. Achterin zijn een aantal afbeeldingen opgenomen van uitgevoerde bouwwerken van talrijke architecten, met korte aanteekeningen van den schrijver.

Het eerste gedeelte, de tekst, is verreweg het belangrijkste van dit boekje, want zij zijn van blijvende waarde om de nobelheid waarmede ze zijn geschreven. Voor wie ze met aandacht leest, is zij een stille aanklacht tegen alles wat onwaarachtig en leelijk is, tegen de perfide aanmatiging van den eigenbouwer en den would-be architect, die alle waarachtige liefde voor de bouwkunst aan hun laars lappen en tegen de schrijnende wandaden die door onze vaderlandsche architectuur tegen het natuurschoon bedreven is. Dit is het eerste boek over moderne bouwkunst waar nu eens duidelijk en klaar wordt uitgesproken wat er zoo hapert en waardoor zooveel misstanden ontstaan. Wij kunnen met Ir. Fokker meevoelen, waar hij schrijft dat het toch zoo in-droevig is te moeten constateeren dat landhuizen als in dit boekje afgebeeld, tot de uitzonderingen behooren!

In het algemeen moet men architectuur-plaatjes met de noodige reserve bekijken. In de eerste plaats, is de kleurbewerking een groote ontbrekende factor, maar bovendien kan de lezer niet weten, welke gedachten den opdrachtgever en den architect bezield hebben toen zij hun gezamenlijk ontwerp uitvoerden. Dit laatste bezwaar is hier zooveel mogelijk opgeheven door duidelijke plattegronden en afbeeldingen, welke hetzelfde huis van verschillende kanten laat zien, hetgeen o.i. de waarde van dit boek aanmerkelijk verhoogt.

Een goede gedachte was ook, zoo goed als uitsluitend werk te

LANDHUIS TE WASSENAAR.

Gezien uit het Zuiden. Arch. Ir. C. van Traa.

publiceeren van jonge architecten, om hun daardoor meer bekendheid te geven, en zooals Ir. Fokker zoo typisch zegt „hunne talenten niet te laten verdorren door gebrek aan werk". Toch zijn er bij de afbeeldingen bouwwerken, waar we niet onverdeeld mee instemmen en welke naar onze meening we! door betere waren te vervangen geweest.

Het geheele boekje getuigt van veel liefde en is met zorg samengesteld en alle bravo architectuur is er vrijwel uit geweerd.

Het is daarom zoo jammer dat Kurvers ditmaal zijn taak totaal niet begrepen heeft en met een hinderlijke typografische verzorging het uiterlijk van dit boekje danig heeft bedorven, hetgeen veel schade doet aan de mooie afbeeldingen. Het bovenstaande buiten beschouwing latende, een sympathiek boek, dat een ruime verspreiding verdient en wij sluiten ons gaarne aan bij den wensch van den schrijver, dat het niet alleen bekeken doch ook gelezen worde.

H. M. K.

BOERDERIJ-TYPEN IN LIMBURG.

(Uitgevers-Mij. v.h. Cl. Goffin, Maastricht.)

Deze studie werd door E. Franquinet geschreven in opdracht van de Provinciale Schoonheidscommissie voor Limburg, met het doel: „het inzicht ruim veld te doen winnen, dat de verschillende oudere boerderij-typen die in Limburg worden gevonden, zich volkomen aan het omringende landschap hebben weten aan te passen en daardoor tot een beeld van schoonheid in dit landschap zijn geworden."

Gedeeltelijk in overeenstemming met, gedeeltelijk in afwijking van de bevindingen van Gallée e.a., is door schrijver opgemerkt, dat in Limburg vier boerderij-typen overheerschen, n.1. het Zuid-Limburgsche type, het Midden-Limburgsche Maasoever-type, het in Noord-Limburg voorkomende Halle-huis, en het in West-Limburg overheerschende langgevel-type of Brabantsch huis.

De Zuid-Limburgsche hoeve, in haar zuiversten vorm, maakt op den aanschouwer den indruk van een vestingwerk, krachtig-

VILLA TE DEN HAAG.

Gezien uit het Oosten. Arch. Ir. D. Roosenburg, B.N.A.

60