DE ARBEID VAN ROBERT KOCH.1

Op den 27en Mei j.1. bezweek Robert Koch na een korte, hevige ziekte.

Velen, die over hem schreven, zagen in hem alleen den grooten bacterioloog, doch op deze wijze kenschetst men hem zeer onvolledig en doet men hem eigenlijk geen recht weervaren.

Robert Koch was een van die zeldzaam voorkomende natuuronderzoekers, welke op een gebied, waar honderden en duizenden jaren lang wetenschappelijke duisternis heeft geheerscht, plotseling licht verspreiden. De door hem gegrondveste nieuwe wetenschap, de bacteriologie, was voor hem slechts bet noodzakelijke middel ter bereiking van het verheven, haast vermetel schijnend, doel waarnaar hij streefde, n.1. het onderdrukken, het uitroeien der besmettelijke ziekten. Men kon dit reeds opmaken uit zijn eerste onderzoekingen over het miltvuur (1876), welke tot het vaststellen van regels leidden, volgens welke men moest te werk gaan om de verdere verspreiding der ziekte te voorkomen.

Om evenwel goed te begrijpen, welke ongeloofelijke moeilijkheden Koch op wetenschappelijk gebied had te overwinnen, moet men in het oog houden, dat in dien tijd, omstreeks 1880, alleen nog maar van miltvuur en van tus-

1) Naar een artikel van W. Dönitz in de „Naturwissenschaflliche Wochenschrift" van 3 Juli 1910. W. B. III, 1910. 21