458

HEDENDAAGSCHE SPAANSCHE ROMANSCHRIJVERS.

omdat zij bij toeval een voorval uit het verleden van haren verloofde verneemt, verzoent zich weder met hem als zij van zijne zelfverloochening hoort, ofschoon zij weigert hem ook maar te zien voor den dag wanneer zij werkelijk aan het altaar staat. Misschien beantwoordt zij wel aan Spaansche idealen, maar zij is beslist vervelend in hare heiligheid en men moet zich wel met verbazing afvragen, hoe dat af moet loopen. Alcarón is geliefd bij de orthodoxen, die van een beslist godsdienstig boek houden.

Armando Palacio Valdes is een schrijver, die in zijn eigen land eene groote reputatie heeft en wiens boeken verscheidene herdrukken beleven; maar wat nog meer de aandacht verdient, is clat José, zijn beste werk, in zeven verschillende Europeesche talen vertaald is en Hermana San Sulpido in vier, als het er niet meer zijn. Men kan er niet goed bij, waarom deze buitengewoon vruchtbare schrijver de aandacht der vertalers zoo zeer op zich gevestigd heeft, hoewel zijne schildering van het Spaansche leven belangwekkend en levendig is.

üe zaak, waarom José draait, clat het leven in een eenvoudig visschersdorp beschrijft, is de eigenaardige Spaansche wet, waarbij een meisje, wier ouders bezwaren hebben tegen clen man harer keuze, zich in handen van den districtsrechter kan stellen, die haar aan de zorgen harer ouders onttrekt en in het huis van menschen die hij voor haar uitkiest huisvest, waarna zij, wanneer na drie maanden cle ouders niet toegegeven hebben, onder zijne hoede trouwt. Misschien is hierin de aantrekking te zoeken, die het boek voor lezers buiten Spanje heeft.

Tristan of de pessimist behandelt het contrast tusschen het landleven in El Escorial en dat van de hoofdstad. German Reynosa, Elena zijne vrouw, zijne zuster Clara en haar echtgenoot Tristan, zijn de voornaamste acteurs in een drama, dat bijna eene tragedie wordt, doch betrekkelijk gelukkig eindigt.

De beschrijvingen der twee levenstoestanden en der zeer uiteenloopende karakters zijn levendig en sympathiek, ofschoon men zich met recht mag afvragen of de gewone