DE VERSPREI DINO VAN PARASITISCHE ZWAMMEN.

395

heeft zij zich van daar uit niet verder verspreid, want eerst van 1848 af kan men haar verspreiding door Europa nagaan. Reeds in 1851 vinden wij deze druivenziekte in alle wijnbouwende landen van Europa en vooral in den Elzas; weldra woedde zij veel heviger in Italië en in de landen beoosten de Micldellandsche zee; in het volgend jaar kwam de tijding dat zij op het eiland Madera heerschte, waar de wijnbouw" voor langen tijd volkomen door haar werd te gronde gericht.

Wel vermoedt men, dat de ziekte in Frankrijk zoowel als op Madera lang vóór deze hevige epidemie bekend was, maar met zekerheid is daaromtrent geen beslissing mogelijk: bovendien is het voor ons doel ook geheel onverschillig.

De onmetelijke schade, die door het oidiutn aangericht is, wordt begrijpelijk als men bedenkt, dat niet alleen de bladeren maar ook de jonge vruchten aangetast en vernietigd worden; men had al spoedig bemerkt, dat de ziekte meest in de broeikassen ontstond; de wijze van besmetting is echter eerst sedert eenige jaren bekend geworden ; toen men vond, dat er zwamvlokken zijn, die den winter overblijven ; daar de zwam meest haar uitgangspunt van de takken neemt, kan cle ziekte door schijnbaar gezonde takken en stekken overgebracht worden. Ondertusschen zou men zich toch vergissen, als men cle snelle verspreiding in cle wijnbergen alleen daardoor wilde verklaren; hoofdzakelijk is zij het gevolg van cle sporen, die buitengewoon talrijk zijn en cle zwam uiterst gemakkelijk overbrengen. De weersgesteldheid moet in de jaren tusschen 1848 en 1851 voor de zwam bijzonder gunstig geweest zijn, want de bestrijding, die onmiddellijk met groote voortvarendheid werd doorgezet, vermocht haar triomftocht niet te stuiten. Het beste middel tot haar bestrijding is bestrooiing met fijn zwavelpoeder; ook besproeiingen, zooals men tegen den valschen meeldauw aanwendt, kunnen er toe bijgedragen hebben haar te beperken ; veel waarschijnlijker is het echter, dat de uitwendige omstandigheden in later tijd minder gunstig voor haar ontwikkeling geweest zijn.

Ik wil nog een oogenblik stilstaan bij eenige ziekten, die eerst in de laatste jaren cle aandacht getrokken hebben en