ARTUR HAZELIUS

maar de tweede zou een onafgebroken reeks van conflicten in het leven roepen, voor de oplossing waarvan heel wat wilskracht en energie vereischt werden. En dat niet alleen om daarvoor de noodige geldmiddelen bijeen te krijgen, maar tevens om aanhangers en mede-helpers voor het werk te verwerven, om de algemeene belangstelling er voor wakker te roepen, om een nieuwe en diep gewortelde nationale liefde te doen opbloeien, liefde voor het vaderland.

Het gansche werk evenwel groeide met een verrassende en verbluffende snelheid, alsof er een toovermacht achter zat. En deze tooverkracht was Artur Hazelius' machtige geest, die duidelijk en klaar zijn doel voor oogen zag, die de kracht had om onvermoeid zelfs het kleinste detailwerk nauwkeurig uit te werken, en een wilskracht en geestdrift bezat, die hij op zijn medewerkers wist over te brengen.

Den 24sten October 1873, onmiddellijk na den veertigsten verjaardag van Hazelius, werd het eerste paviljoen geopend van de jonge stichting Nordiska-museum, waarvan hij zelf schrijft: „het is mijn vaste overtuiging, dat deze jonge stichting eenmaal een groot ethnografisch en cultuurhistorisch museum zal worden. Want het zal de algemeene belangstelling opwekken voor de huizen en drachten enz. uit het oude Zweden. Heel het Zweedsche volksleven zal er in tentoongesteld worden, en men zal er een duidelijken indruk krijgen van het wezen, het gemoedsleven en de zeden van ons volk."

Verschillenden van ons ouderen zullen zich nog herinneren, hoe de intérieurs der vertrekken met hun bewoners een grooten indruk maakten op ons kinderen en jongelieden. Deze intérieurs toch waren de eerste vertegenwoordigers van een museum-inrichting, die later haar volkomen vorm gekregen heeft op de Skansen.

Van den aanvang aan was zonder twijfel het hoofddoel ervan het boerenleven uit te beelden. Maar de belangstelling ging weldra zoover, dat ook het handwerk, het fijnere werk der meer ontwikkelden werd te zien gegeven. En zelfs bepaalde men zich niet langer enkel tot het aardrijkskundig gebied van