EEN OOIEVAAR LOOPT 150 KILOMETER

Onbreekbare grammofoonplaten!

In de laatste jaren is de techniek van het opnemen van muziek, zang e.d. op grammofoonplaten bijna volmaakt geworden. Maar hoe staat het nu met de grammofoonplaten zelf? Kunnen deze ook nog verbeterd worden? Daaromtrent kunnen nog wel wenschen in het midden gebracht worden: men zou de platen gaarne licht en onbreekbaar zien, met langeren speelduur en langeren levensduur en bestand tegen krassen; bovendien mogen ze niet duurder worden.

Al eenigen tijd geleden heeft de industrie ons voorzien van doorzichtige, buigzame en onbreekbare platen, die intusschen weer van de markt verdwenen zijn, daar zij, wat het teruggeven van toon en klank betreft, een achteruitgang boekten.

Kort daarop doken metalen platen op, dat wil zeggen: dit waren dunne metalen platen, die met een laag lak bedekt waren, waarin de geluidsgolven geperst waren. Deze platen moesten met bepaalde naalden bespeeld worden en bleken ook in toonkwaliteit minder te zijn dan de gebruikelijke. Toen verschenen platen van karton, eveneens met een laag lak overtrokken. Deze platen kwamen het ideaal al iets nader; ze konden met gewone naalden bespeeld worden, waren zeer licht en niet gemakkelijk breekbaar. De opname geschiedde op een bijzondere wijze en de weergave stond slechts weinig achter bij de schellakplaten. Evenwel ontstond bij de weergave door deze platen, wanneer zij eenigen tijd dienst gedaan hadden, een sterk geruisch. Daarom ging men spoedig weer terug tot de platen van schellak, al waren deze dan ook breekbaar.

Thans zijn proefnemingen met een nieuw platenmateriaal afgesloten, dat de boven genoemde voordeelen bezit, terwijl toch de kwaliteit van het geluid niet minder is dan die bij de thans in gebruik zijnde platen. Deze platen zijn iets lichter dan deze en kunnen ook met de gewone naalden bespeeld worden. Zij bestaan evenals triplex of multiplex uit verschillende lagen, waarbij afwisselend het materiaal en karton gebruikt is. Het materiaal, een soort bakeliet, opent nieuwe mogelijkheden en zal waarschijnlijk grooten invloed uitoefenen op de fabricatie van de grammofoonplaten.

Gs.