FERMENT OF LEVEND ORGANISME

in de cultuur dienovereenkomstig af. Op grond van deze waarnemingen nam d'Hérelle aan, dat het door hem ontdekte verschijnsel, de „bacteriophagie", door een onzichtbaar autonoom, levend organisme veroorzaakt werd, dat de bacteriën ziek maakt, hen tot oplossing brengt en zich te hunnen koste vermeerdert. Hij noemde dit „bacteriophaag" (bacterie-eter).

Onafhankelijk van d'Hérelle en tegelijk met hem had in Engeland de onderzoeker Twort hetzelfde verschijnsel ontdekt. Op het eerste internationale congres voor microbiologen in Parijs in 1930 werd nu een belangrijke bijeenkomst gehouden, waar het probleem, of de bacteriophaag een levend organisme was of een ferment, van alle kanten bekeken werd. d'Hérelle voerde hier alle factoren aan, welke konden worden gebruikt als bewijs, dat de aard van den bacteriophaag die van een echt levend organisme was. Met dezelfde groote overtuiging verdedigde de beroemde Fransche onderzoeker Bordet de fermentnatuur van den bacteriophaag. Door vele onderzoekers van de geheele wereld werden argumenten zoowel vóór als tegen aangevoerd, maar men werd het niet eens. Ik wil er hier nogmaals op wijzen, dat deze strijdvraag niet alleen den bacteriophaag betreft, maar alle vira.

In de sedert dien verloopen drie jaren werden nu aanzienlijke vorderingen gemaakt, welke vooral te danken zijn aan de „Medical research laboratories" van het „National Institute for Medical Research" in Londen en het „Institut für Kolloidforschung" in Frankfurt am Main, waarvan ik zelf de leider ben. Beide instituten deden hun onderzoekingen met physische methoden, waarover hier nu het een en ander medegedeeld zal worden1).

De beslissing omtrent de vraag of vira levende organismen of fermenten zijn is in de eerste plaats een probleem van de dimensie. Al weten wij tegenwoordig nog weinig over het wezen van de fermenten, het staat toch wel vast, dat hun elementaire bestanddeelen (moleculen) tot de grootte-orde van eiwitten behooren.

1) Een uitvoerige beschrijving met literatuur-opgaven is te vinden in het Kolloidzeitschrift 1934, Maart-April.