TER HERDENKING VAN KNUD RASMUSSEN

staatskerk bekleedde, een ambt, dat dateert van de vroegste dagen van de Deensche zending in Groenland. In zijn tijd echter was de inheemsche bevolking aan de Westkust reeds lang gekerstend en onder den invloed der beschaving gebracht; overal genoot zij behoorlijk schoolonderwijs, maar doordat zij zoo volkomen afgezonderd leefde, had zij vele oude tradities bewaard. Later werd de Groenlandsche predikant overgeplaatst naar Lynge, in het district Kronborg, in NoordSeeland, en zijn twee zoons werden naar de openbare school te Birkerad gezonden, waar zij bleven, totdat zij naar de Kopenhaagsche Universiteit gingen. Pas op de school te Birkerad leerden de jongens behoorlijk Deensch schrijven en lezen, want uit den aard der zaak sprak Knud Rasmussen de taal der Eskimo's, voordat hij Deensch leerde. De speelgenooten van zijn jeugd waren de kinderen der Eskimo's van de „ijsberg-stad". Hij groeide op, in aanraking met geen andere natuur en taal dan die van Groenland, en luisterde reeds in zijn prille jeugd, in zijn geboortestreek, naar de Eskimo's, die legenden vertelden. En tot de jaren van zijn jeugd reikt ook zijn levensdroom terug, zijn droom, om ver noordwaarts naar den kleinen heidenschen stam in den meest noordelijken hoek van Groenland te gaan, om de Eskimo's van de Poolstreken in de buurt van Kaap York (Ivnang-aneq) en Straat Smith te bezoeken. In Jakobshavn waren deze slechts bekend uit verhalen, die op overlevering steunden.

De droom van zijn jeugd groeide met hem mee, en de grootste prestatie van zijn leven was zijn sledetocht uit het Noorden van Canada naar de westelijke Eskimo's bij de Beringstraat. Nadat hij de aan dezen tocht verbonden moeilijkheden had overwonnen, omvatte zijn onderzoek voortaan geheel de, geografisch beschouwd, uitgestrekte wereld van zijn volk, die hij door persoonlijke ervaring wilde leeren kennen.

Hij verdeed geen tijd met academische studiën. Reeds op zijn drie-en-twintigste jaar was hij zoo gelukkig, zijn wensch, de Eskimo's van het Poolgebied te bezoeken, in vervulling te zien gaan, toen de Deensche schrijver en journalist Mylius Erichsen hem meenam op zijn eerste expeditie, de „Deensche literaire expeditie naar Groenland" (1902—'04), die langs de