DE ZELDZAME METALEN RHENIUM, GALLIUM EN INDIUM

Tot de metalen, die slechts in kleine hoeveelheden bereid worden of voorkomen, behooren rhenium, gallium en mdmm.

Rhenium is het jongste element, dat men heeft kunnen aantoonen In 1922 begonnen Dr. Noddack en mejuffrouw Tacke, die later zijn vrouw werd,- hun proefnemingen, het toen nog met gevonden, in de literatuur evenwel wegens zijn met mangaan vermoede overeenstemming als „ekamangaan" aangeduide elemen met het atoomnummer 75, te bereiden. Nadat samenwerking met de firma Siemens en Halske tot stand gekomen was, gelukte het in Mei r925, het element 75 m het mineraal gadolimet, een vooral in de Noorsche landen voorkomend silicaat, met behulp van een röntgenspectrum aan te toonen. Het nieuwe element ontving den naam rhenium, naar den Rijn. In het laatst van 1926 werden de eerste 2 milligram van dit element uit eenige kilogrammen van bijzondere mineralen bereid. In 1928 kon, met financieele hulp van de firma Siemens en Halske, uit 660 kilogram molybdeenglans 1 gram rhenium bereid worden, dat toen een waarde van 30.000 gulden bezat. Toen vermoedde Dr. Feit, algemeen directeur van de Vereenigde Chemische Fabrieken te Leopoldshall, dat m de daar verwekte residuën van kopermineralen misschien ook rhenium zou voorkomen. Dit vermoeden werd bevestigd en m moeitevollen, kostbaren arbeid werd door Dr. Feit, de Vereenigde Chemische Fabrieken te Leopoldshall en het echtpaar Noddack een methode gevonden voor het technisch bereiden van rhenium.

Thans kan de fabriek te Leopoldshall jaarlijks ongeveer 120 kilogram kaliumperrhenaat samenstellen en het metaal rhenium voor den prijs van 8 gulden per gram leveren. In geval er meer behoefte aan het metaal ontstaat, zal de prijs ongetwijfeld nog lager worden. Voorloopig heeft rhenium, behalve voor onderzoekingsdoeleinden, slechts nog toepassing gevonden voor de vervaardiging van thermo-elementen door de Firma Siebert te Hanau.

Gallium is ouder dan rhenium. Het is het eerste element, dat met behulp van het vonkspectrum gevonden werd; het werd door den Franschman Lecoq de Boisbaudran in 1875 in zmkblende van Pierrefitte in de Pyreneeën aangetoond en naar zijn vaderland gallium genoemd. Ook gallium is een zeldzaam element. De ontdekker bereidde b.v. uit 430 kilogram zinkblende slechts 0,75 tot 1 gram gallium en dit bleef zoo tot voor korten tijd, namelijk tot cie technische bereiding van rhenium gelukte.

Het was wederom Dr. Feit, die in de tusschen- en de restproducten van de rheniumbereiding gallium ontdekte en de bereiding van dit metaal volgens een technische methode uitwerkte. De Vereenigde