HET SPORTHART

overwegingen zijn meer tijdstippen bij de lichamelijke inspanning van belang.

In de eerste plaats vóór het begin van een bijzondere prestatie onder den invloed van sterke geestelijke concentratie, b.v. bij een wedloop, een sprong van groote hoogte in het water, als gevolg van de enorme psychische spanning. En in de tweede plaats tijdens het verloop van inspannende ondernemingen, bij het loopen over lange afstanden, roeien, zwemmen, bergbeklimmen met of zonder bepakking; dikwijls al gauw na het begin treedt de phase van het doode punt op, die, na overwonnen te zijn, veelal gevolgd wordt door een periode, waarin zeer veel gepresteerd wordt, de zoogenaamde „second wind". In de derde plaats na zeer groote lichamelijke inspanning, na langdurige marschen of na een bergbestijging, misschien onder ongunstige uitwendige omstandigheden, hitte, te groote snelheid, wanneer zware vermoeidheid optreedt, zoodat de beenen hun dienst weigeren, kunnen steken in de zij, een beklemd gevoel en hartkloppingen als voorboden van een totale uitputting het verder gaan hinderen of geheel onmogelijk maken.

Men is sinds lang gewend verschillende stoornissen en bezwaren, waarbij het hart in het middelpunt staat, met den naam „sporthart" aan te duiden. Men moet hiermee evenwel voorzichtig zijn, daar deze benaming aanleiding kan geven tot misverstand. Wij moeten bij deze betiteling er namelijk aan denken, dat er ook een gezond sporthart bestaat; want het is uit talrijke anatomische en röntgenologische onderzoekingen en uit dagelijksche klinische waarnemingen gebleken, dat sportbeoefening bij vermijding van bovenmatige inspanning in de meest verschillende vormen juist het eenige goede natuurlijke middel is om het hart krachtig te maken en ook gezond te houden.

Paul Schenk (te Danzig) gaf een goed gedifferentieerd overzicht over deze aangelegenheid; hij onderscheidt meerdere vormen naar oorzaak en bijzondere verschijnselen. Veelvuldige herhaling van kortdurend, zwaar lichamelijk werk gaat gepaard met een gelijkmatig ontwikkeld, normaal groot hart. Een vergroot sporthart ontstaat evenwel dan, wanneer een reeds overbelast (b.v. ziek) hart voor groote prestaties wordt gebruikt. Er kan dan een acute hartvergrooting van i tot 2 cm optreden. De zoogenaamde hartneurose ontstaat als gevolg van geestelijke of psychische inspanning. De organen van den bloedsomloop, vooral het hart, vertoonen dan verschijnselen van overspanning.

Ook bij slecht getrainde en niet bijzonder weerstandskrachtige, maar overigens gezonde personen kan na een hun geheel ongewone