Kudde schapen op de heide te Hoog Buurlo (bij Radio Assel).

Fotografie van R. Tepe.

voorzien heeft, want ieder doopt die genoegelijk in de groote gemeenschappelijke sauskommen. £3 Dikke melkrijst ruimschoots met bruine suiker bestrooid vormt even zeker jaarlijks terugkeerend, de toespijs. Na deze maaltijd, waarbij allen zich zeer te goed gedaan hebben tot vreugde van de almaar tot meer nemen noodende gastvrouw, hoewel aan 't eten 't gebruikelijke: „doe maar net of je thuus ben en la je niet neujen (noodigen)" voorafging, — worden de pijpen gestopt, voordat allen gezamenlijk, de mannen bij de mannen, vrouwen bij vrouwen, met behaaglijk rustigen kuiergang 't land op gaan, om den stand van rogge en boekweit te bezien, terwijl ze aan 't vergelijken slaan wie nu wel 't beste gewas heeft. De warm-beschutte moestuin met de pas opgekomen erwten, en de door de zon al schietende spinazie wordt evenmin vergeten als de bloemenhof, met zijn muurbloemen tegen 't bakhuis, zijn pioenrozen en pijpekoppen, 't domein van de vrouw, 't Mooiste theegerei is intusschen in de pronkkamer klaargezet, het heiligdom dat zoo zelden anders betreden wordt dan om stof af te nemen. Alles blinkt en glimt de gasten tegen. Het groote massale kabinet, met z'n fraaie snijwerk in den kop, versierd met antieke bonte kommen, die

trapsgewijze hooger staan, de met hoekige figuren beschilderde tegelschouw, de uitstekende schoorsteenrichel, met zijn blauwe borden, en sierlijk geplooide kleedje, in de hoek van de kamer de groote familieStatenbijbel, op zijn met snijwerk en gedraaide poot voorziene standaard, de crayon-vergrootingen van ouders en schoon-ouders aan den wand, aan weerszijden van de met een zwaar groen gordijn afgesloten bedstee, alles werkt mee, om 't tot een statig welgedaan geheel te maken. Hier worden 't nieuws van den omtrek behandeld, familie-aangelegenheden besproken, prijzen van vee en oogst vergeleken, tot bij wijze van afscheid, de keuken hen nog allen bijeenziet aan den koffietafel, die vol staat met een weelde van eigen gebakken mik-sneden, krentebrood, en schalen worst, rookvleesch, ham, en alles wat er van de laatste slacht nog aan lekkernijen over is. En nu komen de tegennoodigingen, en het bespreken van dag en plaats, waar de boer op zijn beurt weer met zijn vrouw en 't mannelijk personeel gaat helpen schaapscheren.

Zóó gaat men van buur tot buur....

En zóó vieren de boeren hun Meifeest. Q

261