ULTRAGELUID

Voeding en maagkanker.

Algemeen bekend is, dat een voortdurend herhaalde of langdurig uitgeoefende prikkeling van levend weefsel op den duur kan leiden tot kanker. Dr. Hindhage uit Denemarken is nu van meening, dat maagkanker bij den mensch door zoo'n chronisch inwerkenden prikkel ontstaat. Hij meent, dat dierlijke bestanddeelen in het voedsel zoo'n prikkel vormen en hij wordt in zijn meening gesteund door enkele feiten, die hij in de Münch. Mediz. Wochenschr. no. 21, 1936 meedeelt. Zij komen in het kort neer op het volgende: De mensch is het eenige zoogdier, dat aan maagkanker lijdt. Kanker van het maagdarmkanaal is zeldzaam bij die onbeschaafde volken, die van plantaardig voedsel leven. In Denemarken, waar over het algemeen een voedsel rijk aan vet wordt gegeten, is de sterfte aan maagkanker boven het 45e jaar ongeveer twintig procent. Hiermee is tevens in overeenstemming, dat daar, waar het krachtigst tegen de vegetarische voeding is geageerd, zooals in Denemarken en in de omgeving van Zürich, de sterfte aan maagkanker het grootst is.

J. G.

Ultrageluid.

Het is bekend, dat een snaar, een klok e.d. alleen een voor ons hoorbaar geluid geven, wanneer het aantal trillingen ervan per seconde tusschen bepaalde grenzen ligt, ongeveer 20 en 30.000 trillingen per seconde. Er worden dan in de lucht om het trillend lichaam heen geluidsgolven teweeggebracht, waarvan de golflengte tusschen circa 17 meter en 1 centimeter gelegen is. Maakt de trillingsbron meer dan 30.000 trillingen per seconde of, wat hetzelfde is, worden in de lucht golven uitgezonden met een lengte van minder dan 1 centimeter, dan nemen wij geen geluid waar.

Nu kan men inderdaad geluidsgolven teweegbrengen met een trillingsgetal, dat grooter is dan 30.000 en met een kleinere golflengte dan 1 centimeter, die dus buiten onze gehoorgrens liggen; men noemt deze „ultrageluidsgolven". Reeds jaren geleden gelukte dit met behulp van zeer kleine stemvorkjes en met bepaalde fluitjes. Maar de aldus teweeggebrachte golven bezaten weinig energie en vooral toen men zich ging bezig houden met de techniek van het geluid onder water en men daarbij golven met meer energie wilde teweegbrengen, legde men zich toe op het probleem betreffende de versterking van de ultrageluidsgolven.

Thans gebruikt men hoofdzakelijk voor het teweegbrengen van sterke ultrageluidsgolven kristalplaatjes. Onder invloed van den electrischen stroom zetten deze uit en krimpen weer in. En wanneer