ANTHROPOLOGIE EN GESCHIEDKUNDIG ONDERZOEK

gebeurtenissen en daden der menschheid, doch de mensch zelve werd daarbij slechts gezien als het werkzame onderwerp, dat met de daad als zoodanig niet of bijna niet in verband werd gebracht.

Een teekenend voorbeeld voor deze opvatting vormen onze musea. Voor alle hierboven opgesomde onderdeden van het groote, samenvattende geschiedkundig onderzoek hebben wij verzamelingen en musea, particuliere, gemeentelijke, provinciale en Rijks-musea, met alle noodige organen voor inrichting en beheer daarvan. Musea voor rassen- of menschkunde bestaan eigenlijk alleen als aanhangsels van inrichtingen, die een geheel ander hoofddoel hebben.

Nog een ander voorbeeld: Wij laten opgravingen doen voor het onderzoek naar verdwenen beschavingen. Wanneer daarbij menschelijke overblijfselen werden gevonden, resten van de scheppers dier beschaving, dan werden misschien wel schedels verzameld, maar voor beenderen van het geraamte bestond geen belangstelling.

Tegenwoordig hebben wij de beteekenis van het ras leeren begrijpen. Dat beteekent, dat wij er ons rekenschap van geven, dat geschiedenis door menschen gemaakt wordt, en tevens, dat de daden der menschen afhankelijk zijn van het ras, waartoe zij behooren. Wij beseffen thans, dat de menschenrassen niet slechts lichamelijk, doch ook naar den geest en naar de ziel, verschillen. Bij het physieke ras behoort een ziel en een karakter, eigen aan dat ras. Ras is erfelijk, en zoo worden dus aan ieder mensch door zijn voorouders die eigenschappen van geest en ziel overgebracht, welke zijn denken en handelen, zijn kunnen en zijn daden bepalen.

Het inzicht in dit verband houdt gelijken tred met de verhouding tusschen de belangen der anthropologie en die der geschiedenis.

De oudste oergeschiedenis is bijna uitsluitend anthropologisch-biologisch. De daden der eerste hominiden zijn gering; de overblijfselen van hun beschavingsarbeid zijn uiterst zeldzaam en bijna niet bewaard gebleven, derhalve valt de studie van dezen trap der geschiedenis bijna geheel op het gebied der natuurwetenschap. Over „eolithen" kan men hoogstens veronderstellingen maken, doch geen geschiedenis schrijven.