INDIE EN DE KONING-KEIZER

midden in een stad door Britsch bloed en Britsche energie gesticht, maar in de hoofdstad van oude Indische traditie, met een geschiedenis die teruggaat tot zelfs ver vóór de vroegste Mohammedaansche invasies in Indië en van een gevestigden roem, zelfs in de zoo lang geleden dagen van de Mahabharata. Boven des Koning-Keizer's hoofd werd een groote gouden parasol gedragen, niet alleen ter bescherming tegen de verzengende stralen van een oostersche zon, maar zelf een embleem van den zonnegod, die macht verleent.

En toen de kroning was afgeloopen, toonde de Koning, als een waar Indisch Monarch, zich aan het volk van de Samman Burj van het fort te Delhi, daarmede niet alleen blijk gevend van het feit en de realiteit van zijn komst, maar, naar het geloof der Hindoes, aan allen die hem aanschouwden, voorspoed en geluk verleenend. Deze Indische ceremonies troffen diep het hart van het volk. In den meest volstrekten zin was aangekondigd, dat den Koning geen gaven zouden worden aangeboden. Maar één Indisch hoofd ontdeed zich op een particuliere audiëntie, plotseling overvallen door een gevoel van onvoegzaamheid om met leege handen voor den Koning te verschijnen, van zijn met goud geborduurde shawl en liet die liggen voor 's Konings voeten. Hetgeen misschien een nog treffender manifestatie was van Indische ,,feeling", dadelijk na de kroning zelve, toen de menigte op de „Spectators' Mound" zich voorwaarts bewoog en nederknielde voor de tronen, die de Koning en de Koningin juist hadden verlaten.

Het zou niet veel moeite kosten de beteekenis van het op die wijze aan den dag getreden volkssentiment te overdrijven. Het sentiment kent eb en vloed. Maar over de politiek, waarmede Zijne Majesteit in het bijzonder toonde zich bij voorkeur te vereenigen door die politiek persoonlijk aan te kondigen, zijn geen twee opvattingen mogelijk. Zij vloeide natuurlijk, logisch en toch (zoo blind is de mensch) onverwacht voort uit 's Konings beslissing om te Delhi gekroond te worden. Ik heb reeds te verstaan gegeven, van hoe groote beteekenis die beslissing was. De bij de kroning gedane verklaringen bevestigden haar beteekenis, gaven daaraan een ruimeren zin, interpreteerden haar. Eerst kwamen zekere