DE SPECTRAALANALYSE IN DE MEDISCHE WETENSCHAP

giftigingen in accumulatorenfabrieken, soldeerinrichtingen, letterzetterijen en andere lood verwerkende fabrieken een eerste plaats in. In een kleine hoeveelheid bloed of in den met een duodenaalsonde verkregen darminhoud is een verhooging van het loodgehalte langs spectraalanalytischen weg gemakkelijk aan te toonen en hierdoor verkrijgt men een vroegtijdige diagnose, zoodat door een dadelijk daarop intredende geneeskundige behandeling het gevaar van blijvende beschadiging van het organisme wordt gereduceerd. Bij kwikzilververgiftigingen komt bovendien nog het urine-onderzoek. Beide vergiftigingen spelen een belangrijke rol in de adviezen voor levensverzekeringen. Een ver gevorderde loodvergiftiging kan — in tegenstelling tot het microscopisch onderzoek van het weefsel — door een spectrumopname van het verkleurde tandvleesch onomstootelijk worden vastgesteld. Daarvoor zijn hoeveelheden noodig, die ook aan den levenden persoon ontnomen kunnen worden. Op dezelfde wijze werden ook reeds bismuthvergiftigingen vastgesteld.

Verkleuringen der huid of van de slijmvliezen worden gaarne als het gevolg van oorlogsverwondingen beschouwd. De spectraalanalyse maakt het mogelijk, reeds aan de hand van zeer kleine uitgesneden stukjes te bewijzen, of we niet met een argyrose (zilverafzetting) te doen hebben, een bijna regelmatig optredend gevolg van een behandeling met zilverhoudende medicamenten.

Meermalen werd de spectraalanalyse toegepast bij het verstrekken van advies over oorlogsverwondingen. In een bepaald geval stierf een man ten gevolge van een hersengezwel. Bij de sectie ontdekte men een klein litteeken in de hoofdhuid, dat ontstaan zou zijn ten gevolge van een schampschot. Men kon vaststellen, dat het schedeldek slechts onder dit litteeken, ofschoon er geen zichtbare kenteekenen van een bepaalde verwonding te zien waren, lood en ook duidelijk antimoon en zink bevatte, waardoor het bewijs geleverd was, dat deelen van een loodhoudenden kogel aan het schedeldek waren afgegeven en dat met waarschijnlijkheid het gezwel een gevolg van het schot was: Want lood als hoofdbestanddeel en antimoon en zink als bijvoegsel kenteekenen de verwonding, die veroorzaakt wordt door een schot uit een schrapnelgeweer.