DE MODERNE GENEESKUNDE IN CHINA

het Lester-Instituut te Shanghai verricht. Daar deze inrichtingen goed zijn toegerust en een staf van bekwame werkers bezitten, hebben zij vrij wat belangrijk werk gedaan. Onderzoekingswerk wordt ook door enkele medische scholen van den eersten rang verricht, al kunnen die door hun beperkt aantal arbeidskrachten en door gebrek aan fondsen hieraan met zooveel doen, als zij wel zouden wenschen.

DE MEDISCHE GENOOTSCHAPPEN

Het Nationale Medische Genootschap werd opgericht en dit smolt in 1930 samen met het Medisch Genootschap der Zending, zoodat het nieuwe genootschap nu een zeer invloedrijk lichaam is geworden. Bijna iedere tot de praktijk bevoegde Chineesche dokter en de meeste buitenlandsche geneeskundigen zijn lid van dit genootschap, dat een geneeskundig maandschrift in het Engelsch, en ook in het Chineesch, uitgeeft. Een physiologische, een pathologische en een ophthalmologische Vereeniging werden als vertakkingen van dit medisch genootschap gevormd. Een physiologisch tijdschrift wordt door de vereeniging eens in de drie maanden en een pathologisch van tijd tot tijd door de Pathologische Vereeniging uitgegeven.

DE ZIEKENHUIZEN1)

Over dit onderwerp kan niet gesproken worden zonder den pioniers der medische zending den grootsten lof te betuigen. Tot nu toe zijn er twee-honderd-twee-en-dertig ziekenhuizen, die door de verschillende missies, en een ongeveer gelijk aantal, dat door de Regeering en het particulier initiatief werd opgericht. In het begin bestond de staf dezer ziekenhuizen grootendeels uit buitenlanders, maar nu er een steeds toenemend aantal Chineesche medische arbeidskrachten wordt opgeleid, nemen deze geleidelijk de plaats der buitenlanders in; dit verloop wordt grafisch door de op pag. 47 voorkomende, door Dr. Lennox gemaakte diagrammen toegelicht.

1) Zie de tabellen I, II en III.