ONDERZOEK VAN HORMONEN

tijd geleden aan den Züricher professor Ruzicka gelukt is, het androsteron geheel langs synthetischen weg te vervaardigen. Daardoor is het mannelijk hormoon gemakkelijk verkrijgbaar geworden, zoodat op physiologisch en medisch gebied ingrijpende proefnemingen genomen kunnen worden, die tot nu toe, wegens het moeilijk verkrijgbaar zijn van de zuivere stof, onmogelijk uitvoerbaar bleken.

Eveneens is aan het zwangerschapshormoon onlangs zijn geheimen ontfutseld: Dr. Slotta te Breslau kon het hormoon in zuiveren kristallijnen vorm verkrijgen en zijn chemische samenstelling aangeven. Ook aan dit resultaat der wetenschap zal hoogstwaarschijnlijk een verreikende practische beteekenis moeten toegeschreven worden. Het zwangerschapshormoon is namelijk onontbeerlijk voor de geneeskunde bij de bestrijding van vele vormen van onvruchtbaarheid, van herhaalde misgeboorten en van de zeer gevaarlijke bloedingen, en verder in vereeniging met de behandeling met het follikelhormoon voor het verminderen van stoornissen in de maandelijksche perioden.

Het winnen van dit zwangerschapshormoon uit dieren was tot nu toe zeer kostbaar; des te meer zullen wij het waardeeren, dat op het verkrijgen van het inzicht omtrent zijn chemische samenstelling spoedig de synthese in het laboratorium is gevolgd. Dit is aan den hier eerder genoemden Butenandt gelukt en wij mogen wel verwachten, dat binnen afzienbaren tijd de mogelijkheid tot een kunstmatige samenstelling van dit hormoon tegen behoorlijke prijzen geschapen zal zijn.

Dat oneindig veel verschijnselen in het rijk der levenden in verband staan met den invloed, dien de hormonen der geslachtsklieren uitoefenen, begint zich nu eerst langzamerhand voor onzen blik te onthullen; als een der vele voorbeelden hiervoor is slechts de trek der vogels te noemen, waarvan volgens de nieuwe resultaten van het onderzoek de werkzame stof der geslachtsklieren voor een groot deel de oorzaak is. Volgens deze onderzoekingen, die verricht werden door H. Schildmacher aan de vogelwacht op Helgoland, kan er geen twijfel meer aan bestaan, dat het optreden van den treklust hand in hand gaat met rhythmische, physiologische processen