ZAL OOSTENRIJK DUITSCH WORDEN?

beide volksgroepen den wensch geuit om met Duitschland vereenigd te worden en ze werden volgens de meening der Nazi's in de verwachting van hun emancipatie teleurgesteld, alleen door de kwaadaardigheid van de toen zegevierende mogendheden, die van dien tijd tot heden toe een onbillijk veto tegen de verwezenlijking van de Duitsche nationale eenheid hebben gehandhaafd.

De zaak der nationaal-socialisten was sterk totdat ze de regeerders van het Duitsche Rijk werden. Maar men zou misschien tusschen haakjes kunnen opmerken, dat er niet alleen te Parijs of Praag, maar ook in Duitschland machtige elementen aanwezig waren, die zich tegen een vereeniging met de Duitschers van Oostenrijk en Bohemen hebben verzet, omdat ze een katholieke bevolking van tusschen de negen en tien millioen bij Duitschland zou hebben gevoegd, een verandering, welke vele protestanten van Noord-Duitschland met vrij wat wantrouwen zouden beoordeeld hebben. Tot 1933 was Duitschland een bondsstaat, maar sedert Hitier zijn dictator werd, is het streng gecentraliseerd. Dit verandert de kwestie der ex-Habsburgsche Duitschers. Terwijl immers vele Oostenrijkers federaal met Duitschland wenschen vereenigd te worden, is het vrij zeker, dat slechts een kleine minderheid zou wenschen te komen onder de uitvoerende macht van Berlijn; zelfs de Boheemsche Duitschers, die altijd berucht waren om hun hevig-Duitsche gevoelens, zouden het verlies van de individualiteit van hun groep betreuren. Met de kwestie der centralisatie hangt die van den godsdienst samen. De katholieke minderheid in Duitschland was slechts in staat om zich politiek te verdedigen, zoolang de katholieke staten een zekere autonomie konden handhaven ; de katholieken en zeker die in Oostenrijk hebben altijd de Oostenrijksche zelfstandigheid wenschen te behouden, meer in het bijzonder sedert het gecentraliseerde Berlijnsche bewind zich heeft doen kennen als wezenlijk vijandig aan de ideologie der katholieke kerk.

Natuurlijk is Duitschland eerst sedert 1933, bezeten door een hartstochtelijk rasbewustzijn, een groot offensief begonnen in de richting van Oostenrijk en Tsjecho-Slowakije. Deze campagne is, evenals tot nu toe alle nationaal-socialistische