RADIUM, HET ZONDERLINGSTE KIND VAN MOEDER NATUUR

kan zijn aanwezigheid in een erts gemakkelijk aangetoond worden door twee andere methoden, door den electroscoop en den scintilloscoop (of sphinthariscoop). De electroscoop bestaat gewoonlijk uit een metalen doos, waarin een stuk metaal is opgehangen aan een staafje van barnsteen of van zwavel. Aan dit staafje is ook een reep goudblad bevestigd. Gewone electrische ladingen zullen het goudblad doen afwijken van het metaal en als de electriciteitstoevoer ophoudt zal de electroscoop zich langzamerhand ontladen, waarbij het goudblad geleidelijk naar zijn beginstand terug keert. Wordt een stuk radiumhoudend erts bij den electroscoop gebracht, dan wordt de snelheid van de ontlading vergroot. De oudere electroscopen waren niet alleen gebrekkig gemaakt, maar vereischten ook een zeer zorgvuldige behandeling. De moderne instrumenten zijn echter beter geschikt voor de gereedschapskist van den prospector. De scintilloscoop bestaat uit een gesloten geelkoperen cylinder met een lens aan het eene eind en aan het andere aan de binnenzijde bedekt met zinksulfide. Een radiumhoudend mineraal, dicht bij den cylinder gebracht, doet lichtpuntjes op het zinksulfide ontstaan, welke duidelijk te zien zijn als het oog aan de duisternis gewend is. Het is een opvallend effect, dat het best kan worden beschreven als vergelijkbaar met wat men zou zien zittende op een gunstig punt ver buiten den Melkweg en starende op de beweging van schitterende planeten en kometen als ze voorbij vliegen op een dolle, tooverachtige, regellooze wijze. Het is alsof de leider in een planetarium het stuur over zijn „deus ex machina" heeft verloren en den sterrenhemel in het wild doet rondloopen. Het is een kosmische dolheid, welke zich als een prachtig verschijnsel voordoet.

Alle radioactieve metalen werken op een fotografische plaat in op dezelfde wijze als licht, maar deze methode voor het opsporen van radium is weinig gebruikt. Het is geen onfeilbare aanwijzing, daar ook andere radioactieve stoffen, zooals thorium, onzichtbare stralen uitzenden.

Maar men zal het wellicht een aangenameren weg vinden om tot een kennis van de methoden voor het behandelen van radioactief erts en van het daaruit verkrijgen van radium