WAAROM IS JAPAN TEN STRIJDE GETROKKEN?

onttrokken dan er uit anderen hoofde aan werd toegevoegd. Hoe meer de industrialisatie veld wint, hoe grooter dit gevaar wordt. Een der eerste kenners van den landbouw in Japan, Professor Nasoe, vat zijn meening aldus samen: „Japan schijnt een keerpunt in zijn geschiedenis te zijn genaderd. Waar het om gaat bij de maatschappelijke onrust, die onlangs in Japan het hoofd opstak: de sociale beweging onder de pachters1) en de industrie-arbeiders, die sinds eenigen tijd duidelijk aan het licht is getreden, kan men slechts begrijpen, wanneer men rekening houdt met al deze feiten als grondslag." (Shiroshi Nasoe: ,,Population and Food Supply in Japan" in ,,Problems of the Pacific", 1928, pag. 347). Gezien een dergelijke situatie ligt het voor de hand, dat de deskundigen zich verplicht hebben gevoeld te trachten alle mogelijkheden tot het uiterste toe van te voren mathematisch na te gaan. Wanneer men alle plannen tot kolonisatie in het binnenland en in het nabijgelegen buitenland (met inbegrip van Korea en Formosa) samenvat, komt men, verondersteld dat deze plannen, die ook financieel zware eischen stellen, geheel worden verwezenlijkt, tot een mogelijke opvoering van de rijstproductie met 36 millioen kokoe (bij een tegenwoordige gemiddelde opbrengst van 60 millioen kokoe per jaar.) Of deze top-prestatie bij toenemende industrialisatie in Japan zelf te bereiken valt, is nog niet zeker. In ieder geval kan bij buitengewone krachtsinspanning van binnen uit nog wat verlichting gebracht worden.

Maar de tegenwoordige politiek van Japan wil meer: zij wil niet net, op het kantje af, maar met een flinke marge zeker zijn voor de toekomst. Zij wil de voedselvoorziening van het volk niet slechts in twee dimensies, op het terrein van den landbouw, maar ook in de derde dimensie, d.i. op het gebied van de industrie, garandeeren. Daarom grijpt Japan naar het vasteland van Azië; het hoopt daar te vinden: ie. afzetgebieden voor zijn industrie, 2e. depóts van grondstoffen om zijn bevolking te voeden en zijn industrieelen

1) 46% van het bouwland in Japan wordt door pachters bebouwd. Van de boerderijen zijn 28% pachtbedrijven, 41% deels pacht- deels eigen bedrijf. De pachters leveren in het algemeen 50% van hun oogst aan de grondeigenaars af. 50% van alle eigenaars bearbeiden bedrijven van minder dan 2 morgen.

W. B. I. 1938. 19