KRONIEK.

kwam dat de radicalen nimmer tot het algemeen kiesrecht zouden medewerken.

Daarna in eene bespreking tredende van het wetsontwerp van Tak, gaf hij over dat werk zijn diepste minachting te kennen, zonder de schuld te geven aan den ontwerper, maar aan de liberalen, die de deur tot het algemeen kiesrecht gesloten houden, zich verschuilende achter de grondwet, waarin zij eerst zelf het algemeen kiesrecht hebben uitgesloten.

Al qualificeerde |hij het ontwerp als een misgeboorte, toch achtte hij zich geroepen eenige gebreken aan te wijzen en in het licht te stellen, dat het ontwerp-Tak in vele opzichten ruimer had kunnen -zijn en wat verder had kunnen gaan door b.v. niet te eischen èn geschiktheid èn maatschappelijken welstand te zamen; zoomede de schriftelijke aanvrage van het kiesrecht.

Ook hoopte hij dat dit veroordeelde ontwerp onbesnoeid zou worden aangenomen, omdat het in elk geval een stap vooruit is, want het geeft 500,000 kiezers meer, weshalve met kracht moest worden opgekomen tegen elke beknibbeling van dat ontwerp ten bate der bezittende en ten nadeele der bezitlooze klasse.

Ten slotte zette hij uiteen hoe het algemeen kiesrecht, al geeft het niet den sleutel van de broodkast, den weg tot de broodkast zal effenen hetgeen m. a. w. wil zeggen, dat men eindelijk zal komen tot den tijd waarin ieder burger een menschwaardig bestaan krijgt, want over het kiesrecht heen zal aan de bezittende klasse ontwrongen worden de grond en het kapitaal en zal men geraken tot opheffing van het privaat bezit. Hierbij wees hij op de kracht, die uitgaat van de soc. dem. partij in den Duitschen Rijksdag, waardoor gelegenheid bestaat om den aartsvijand de bourgeoisie van aangezicht tot aangezicht te aanschouwen en haar op hare fouten te wijzen. Zoo zal het ook moeten gebeuren in de Volksvertegenwoordiging in Nederland en daartoe is het ontwerp-Tak een eerste stap.

Wat dunkt u van zulk een taal?

Inmiddels is in de Tweede Kamer de behandeling aangevangen van het Kieswet-ontwerp. Keeds hebben ver-