KRONIEK.

uitgang, lijdt bij ons geen twijfel. Hun standpunt van bekrompen orthodoxie heeft hen van den stroom der gedachte, die zij als „vrijdenkend" kenschetsen, afgehouden en, uitgezonderd in de vervulling hunner ambtsplichten, komen zij weinig met het leven van het volk in aanraking.

„De plaats, die nog tot onlangs godsdienstige motieven in de achting van het volk hadden, is nu geheel en al onbezet of ingenomen, öf door het eigenlijke socialisme, öf door de strooming, die zich in de Roomsch-Katholieke Kerk openbaart in de richting van wat men in andere landen het Christelijk socialisme zou noemen. De toewijding die de R.-K. geestelijkheid aan den dag legt in het belang van den werkenden stand, en de groote organiseerende macht die zij bezit, maken eene aanmerkelijke uitbreiding van haren invloed in de naaste toekomst waarschijnlijk.

De kerkeraad van de Ned. Herv. Gemeente te Leeuwarden heeft met nadruk geprotesteerd tegen de censuur door den burgemeester uitgeoefend, maar deze magistraat heeft zijn beschuldiging gehandhaafd, o. a. in deze woorden:

„Gij, Mijne Heeren! ontkent de juistheid mijner kritiek en acht mijne klacht in hare algemeenheid ongerechtvaardigd en onbillijk.

„Welnu, ik ben ook op dit oogenblik nog volkomen vast overtuigd, dat binnen deze gemeente de huisgezinnen, die geacht mogen worden tot uw Kerkgenootschap te behooren, doch waarbinnen geen uwer predikanten in het jaar 1893 een voet heeft gezet, om met de huisgenooten over hunne geestelijke en zedelijke belangen te spreken, bij tientallen worden gesteld.

„Verlangt gij het, ik ben bereid er een onderzoek naar in te stellen en wel door alle rangen van de maatschappij heen. Maar het ligt voor de hand, dat dergelijk onderzoek heel wat sensatie zou verwekken en ik houd niet van sensatie- en modeartikelen."

„Dat er, „zoo eindigt de heer Harinxma, „ook onder uwe predikanten zijn, die met veel, anderen die met minder ijver