1108

Laat ik beginnen met de aanhaling' van enkele zinnen uit het artikel van het bestuurslid der K.N. A.U., den heer Huizinga, hetwelk in een vorige „Revue der Sporten" stond afgedrukt:

„Wat de propa„ganda - commissie

„niet vermag is het :

„opvoeren der pres- .,

„taties onzer ath„leten tot een internationaal peil. „Zoodra dit bereikt is, nemen ivij „commissieleden allen ontslag."

Hieruit concludeert dus het K.N. A.U. bestuurslid, dat een goede prestatie de krachtigste propaganda is. Houden we dit punt vast en vervolgen wij uit het artikel van den heer Huizinga:

„Een tweetal factoren zullen daar-, „toe moeten medewerken: eerstens „dient in iedere plaats van belang in „Nederland een goede sintelbaan aan„gelegd te worden."

Gelukkig-, het daghet! Wat wij het meeste plezier doet, is, dat een bestuurslid der K.N.A.U. dit inziet en neerschrijft. Prestaties en sintelbaan, afhankelijk van elkaar de beste propaganda.

—□—

En is het dan niet een wonderlijke opvatting:, dat het bestuur der K.N. A.U. desondanks besloot om zijn kam pioenschappen, volgens den heer Scharröo de belangrijkste wedstrij den in het seizoen voor een athleet, in Twente te houden, waar geen enkele sintelbaan is? Omdat het bestuur beloofd heeft Twente dit jaar een belangrijken wedstrijd te geven. Alsof de belofte, die elk bestuur bij een herkiezing op een jaarvergadering' aflegt aan zijn leden, om te werken in 't belang der athletiek niet zwaarder moet Wegen!

En spreekt uit het artikel van den heer Huizinga soms niet, dat een aantal recordverbeteringen op de kampioenschappen, recordverbeteringen alleen mogelijk zijn op een sintelbaan (daar onze huidige grasbaanrecords dermate scherp staan, dat verbetering zeer moeilijk begint te worden) de beste propaganda voor de athletiek zijn?

—□—

Maar er is meer. In een uiting van opinies over dit onderwerp in de Sport, ongeveer een maand geleden, toen de athleten, die de Olympische ploeg vormen, unaniem verklaarden tegen het houden van kampioenschappen te Enschedé te zijn, is me van Twentsche zijde onsportiviteit, bekrompenheid en weinig inzicht ver ■ weten; tevens is toen tot uiting gekomen, dat Twente van oordeel is, dat de Hollandsche athleten, die inderdaad de suprematie bezitten, de provincie willen onderdrukken. Niets is minder waar. In 1926 werden de kampioenschappen gehouden op de sintelbaan te Groningen. Alle westelijke athleten waren present op hun speciale nummers!

Ik geef de verzekering, dat, wanneer Twente beschikt over een prima sintelbaan, de kampioenschappen zonder oppositie daar gehouden zouden

Waarom de athletiekkampioenschappen op

een sintelbaan moe\ten plaats hebben; en waarom ze dus niet in Enschedé kunnen worden gehouden, door Ir. A. PAULEN

en even groot succes zouden

worden en even groot succes zouden zijn als die destijds te Groningen.

Hoe komt het, dat 't Nederlandsche publiek en de Nederlandsche sportpers eenigszins, overigens ongemotiveerd, teleurgesteld was in de resultaten van de voorwedstrijden te Haarlem? Omdat de resultaten vergeleken werden met die in 't buitenland, welke op prima banen waren gemaakt, terwijl we ons in Haarlem moesten behelpen met een grasbaan, welke on-

ir. A. PAULEN, de schrijver van dit artikel.

getwijfeld de snelste grasbaan in Nederland is, doch welke nu zijn tijd heeft uitgediend wat betreft groote wedstrijden.

—LiDe opinie van den Haarlem-secretaris v. d. Mey was na den wedstrijd; de grasbaan heeft afgedaan, verbeteringen kunnen we nu nog slechts van sintelbanen verwachten; en allen, die v. d. Mey kennen, zullen weten hoe hij aan den Haarlem-baan gehecht is!

Nu zijn de Olympische Spelen nabij. Op de baan in het nieuwe Stadion zullen tijden gemaakt worden, ook door onze eigen athleten, die op een grasbaan onmogelijk zijn te be-

DRUKKERIJ KINSBERGEN Nieuwe Spiegelstraat 60

Telel. 37239 Amsterdam

'I naderen. En nu

; vraag ik aan ieder-

■ een, die zich voor ! dit probleem inte-

■ resseert: Stijgt of

■ daalt de publieke ! belangstelling voor ; athletiek in Ne-

■ derland, wanneer : na de Olymp. Spe! len de resultaten

■ van de grasbaan: kampioenschappen

; te Enschede ver

beneden het peil

zijn, dat onze jongens in Amsterdam bereiken ? Het antwoord zal niet twijfelachtig zijn.

Tegenover het belang van Twente, dat zeker van de kampioenschappen aldaar zal profiteeren, staat 't groote belang van heel athletiek-Holland. Hopelijk zal het K.N.A.U. bestuur met het houden der kampioenschappen ditmaal niet inluiden een periode van achteruitgang, die we, om boven vermelde redenen, steeds na Olympische Spelen gehad hebben!

—□—

Tot nu toe heb ik nog niet gesproken over de athleten zelf om vooral naar voren te brengen het belang der sport. En ik ga weer uit van den stelregel van den voorzitter der K.N. A.U.: „het Ned. kampioenschap is de hoogste eer te behalen voor een Ned. athleet." Wellicht is dit de ideale toestand zoo dicht mogelijk benaderd, doch in ons land, waar we helaas nog te weinig athleten van internationaal peil hebben, geldt dit niet onverdeeld. Voor een van den Berge gaat een resultaat voor een titel, eenvoudig omdat iedereen, en hijzelve ook, nu eenmaal weet, dat hij de snelste is op de 100 M. Het is dan toch ook volkomen begrijpelijk, dat hij oneindig' veel meer satisfactie had van zijn 10.6 in Amsterdam tegen West-Duitschland dan van zijn behaald kampioenschap in Haarlem, en dat hij niet de minste ambitie voelt om in 11.4 sec. een kampioenschap te winnen in Enschedó na op de Olympische Spelen bijv. herhaaldelijk 10.6 gemaakt te hebben.

Afgezien dus van verlies aan propagandistische waarde, veroorzaken kampioenschappen, zooals ze nu op 't plan staan, een daling' in ambitie van de athleten. En kijken we eens naai' andere sporten: de Ned. Lawn Ten- . nisbond houdt zijn kampioenschappen toch ook op de beste banen, de Wiel ren Unie laat hare wegrenners niet op de hobbelige wegen rijden, enz.

Indien we in Nederland slechts grasbanen en geen sintelbanen hadden, zou er geen reden zijn om Enschedé niet te verkiezen. Doch we hebben een Olympisch Stadion, we hebben met Juli een hernieuwde baan op het Olympia-plein, we hebben Groningen, waar de baan, hoewel wat verwaarloosd, zeker in September goed kan zijn. Kampioenschappen, op deze banen gehouden, zullen zeker een betere afspiegeling- van. den stand der athletiek in Holland geven dan waar ook in Nederland. Het is daarom, dat ik namens vele Hollandsche athleten het K.N.A.U. bestuur nogmaals in dringende overweging geef zijn besluit inzake de kampioenschappen te herzien!

(Onze repliek vindt men in het a.s. nummer. Red. R. d. Sp.)