- 8 —

Wij zijn kort bij het dorp en willen ook dat een bezoek brengen.

Het dorp Swalmen heeft zijne aangename ligging ten deele te danken aan het heldere riviertje de Swalm, dat door het dorp en langs den Kerkenheuvel kronkelt. Op de brug in het dorp staat een beeld van den H. Johs. Nepomucenus, evengoed als in Praag op de Moldaubrug.

Swalmen is veel vooruitgegaan door zijne industrie. Men maakt er allerlei machines in de fabriek van Konings, die zich door de werkkracht van twee geslachten tot groot industrieel opgewerkt heeft. Men treft er groote zagerijen, pannen- en steenfabrieken, die velen een goed bestaan leveren.

De Kerk is gewijd aan den H. Lambertus, die in Limburg in zoo vele Kerken als patroon vereerd wordt. Vroeger werd de pastoor door den heer van 't dorp, den heer van Hillenrade, benoemd. De tienden behoorden voor de helft aan den pastoor, voor de helft aan de Carthuizers van Roermond. Behalve het hoofdaltaar, waren er nog een altaarvan het H. Kruis, een altaar van St. Joris en een altaar van O. L. Vrouw.

Oudtijds werd, evenals thans nog in Beesel, eens in het jaar met de processie de draak medegevoerd, die daarna bevochten en geveld werd ! Daarom werd bevolen, dat in die processie ter voorkoming van excessen het Allerheiligste niet medegedragen zou worden. Bij den herbouw der Kerk werden in het luihuis de overblijfselen van een op het Schoor bij een gevecht gesneuvelden Pruisischen generaal gevonden, wiens kleederen en laarzen nog niet vergaan waren. 'Men heeft hem in zijn eerlijk graf gelaten.

Bij Swalmen liggen enkele oude hoven, Gratherlwf, thans een fraaie heerenwoning, die in de XVe eeuw al genoemd wordt, Genaenhof en Genoenhof bij de ruïne van het huis Swalmen, welker namen eigenlijk zijn gen-aldenhof en gen-nuuen-hof, de Syperhof, het Spik, eens een mooi heerenblijf, nu boerderij, en meer andere hofsteden. Langs Beckerhof en door een hollen weg en langs een beekje gaan wij nu naar Asselt.