_ 9 —

Beckerhof lag vroeger in de grachten en was verdedigbaar. Men ziet dit meer in dezen omtrek.

In de oorlogstijden, toen de plunderende huursoldaten hun buit op het onverdedigde platteland zochten, waren de buitenlieden er op bedacht hunne voornaamste goederen en hun vee in veiligheid te brengen of het aldus op te bergen, dat het verdedigd kon worden. Sommige grootere hoeven waren met grachten omringd. De toegangsbrug kon, als gevaar dreigde, evenals bij de kasteelen opgehaald of weggenomen worden.

Zoo lag Beckerhof aan den ingang van het dorp in de grachten, ook Baexhof op Beesel aan, terwijl er nog eene groote vierkante schans aan de Tuitebeek bevestigd was. Deze was later, toen ze als verdedigingswerk geen reden van bestaan meer had, eigendom van de Sint Jansbroederschap. In de meeste dorpen vond men deze schansen, zeer vele in het land van Weert.

Na een korte wandeling zijn wij, waar wij zijn moeten, te Asselt.

Asselt is reeds vroegtijdig genoemd. Ten minste men ziet het aan voor het Ascalon, dat door Bisschop Baldericus van Utrecht 24 Juni 943 in vruchtgebruik gegeven werd aan het klooster van Sint Pieter te Sint Odilienberg, dat er nog geen twee uur van verwijderd ligt. Het kwam met de overige bezittingen van het klooster later aan den Graaf van Gelder. Het dorpje bezit een monumentje, waarvan men de wedergade in Nederland niet zal vinden.

Het Asselter kerkje is een wonder mooi Godsgebouw geworden. Het staat er vreemd, zoo hoog op zijn kunstmatig, door een muur omgord plateform. Het heeft ook een verleden van duizend jaren en meer. Eerst was het een Romeinsch tolhuis, uit welken tijd nog de Romeinsche plavuizen, steenen badleidingsbuizen en ronde schijven, in de muren gemetseld, te zien zijn.

Dan werd het een Christenkerkje, waarbij het plateform naar de landzijde verlengd wordt. De toren stond aan de Westzijde, waar hij behoorde te staan, maar de woelende