112

baard, maar Koenraad draagt ook geen helm, pantser en dolk, maar een kap, een mooi geplooiden doodsmantel en een lang onderkleed door een riem bijeengehouden als te Roermond. En Dom Schippers zegt, dat graaf Gerhard in dien tijd in wapenrusting moest liggen. Riem en leeren tasch waren toel gebruikelijk, trots den twijfel van Dr. Schippers; zooals wij in hetzelfde Marburger koor zien kunnen bij het tweede praalgraf van Adelheid van Brunswijk en haar zoon, die ook een leeren riem draagt, dezelfde tasch en bovendien ook wijde schoenen van lompen vorm ongeveer als de Roermond?che. Ook Johan van Nederhessen ± 1311 ligt op zijn graf niet in riddercostüum maar in lang gewaad en zijn sprekend gelaat, zijn haardos komen zeer veel overeen met dien van Gerhard. Alles bijeen genomen, meen ik, dat de bewering van den Marialaacher Benedictijn nog wel eens degelijk nader besproken mag worden, eer zij iemand overtuigen zal.

Eene zaak komt mij ook vreemd voor: de platte consoles tegen de voeten der beelden, in plaats van een leeuw en hond, die veelal voorkomen, deze hebben ook Dom Schippers getroffen. Ik meen daarvoor sinds lang eene dragelijke verklaring gevonden te hebben. De beelden zijn uit staande blokken gebeeldhouwd, en men heeft voor het gemakkelijke uitzetten, uitkappen en het tot het laatste oogenblik stabiel blijven der beelden, het platte stand vlak laten bestaan. Ook pasten ze daardoor secuurder en beter op de ingeschulpte ondersteenen.

Voor mij zijn nog de twee ingeboorde kegelvormige gaten in den onderarm der gravin ook nog een raadsel. Deze heeft Dom Schippers niet gezien in de afgietsels.

Zij kunnen gediend hebben tot het vasthouden van het ijzeren hek, dat er vroeger omstond.

Alhoewel ik er van overtuigd ben, dat er in Roermond deskundigen zijn, die de kwestie even goed kunnen behandelen dan schrijver dezes, kan ik niet nalaten, Roermond met het belangwekkende artikel bekend te maken.

Want een nagemaakt praalgraf in het Munster, dat is toch wel 't nieuwste.