wegens den staat der scholen indit koningrijk. *ï|

ving en verlichting eenen langzamen tred moeten houden en niet oogenblikkelijk het gemis van het ontlui kende in deze kan herfteld worden.

Brusfel, den 4 Januarij 1817.

De Commisfaris - generaal voor het onderwijs en voor de kunften en wetenfchappen.

(Geteekend') repelaer van driel.

de kunst om keükengroenten te droogen.

De kunst om Keukengroenten te droogen is niet minder dan nieuw. Wij zien toch jaarlijks gras tot hooi maken. Waarom is de^mensch, door de voorraadfchuren voor zijn vee, niet opmerkzaam op zijnen eigen fpijskelder gemaakt geworden? Velen droogden toch reeds artfenijplanten, fpinazie, picterfelie, erwten en boonen, en de Finlandfche boeren hebben reeds lang de gewoonte, om voor hunne ellendige keuken koolbladen te droogen. Gedroogde gewasfen behouden, indien zij behoorlijk gedroogd en toebereid worden, hunne kleur, hunnen (maak en hunne krachten, laten zich in eene enge ruimte bewaren, goed inpakken "en ligt op reis medenemen, zonder te bederven, en zonder in eenig jaargetijde bekommering wegens gebrek aan groente te verwekken.

Wanneer wij iets droogen, ooft, peulvruchten, wortelen of planten, moeten Hechts de waterachtige deelen derzelve uitwafemen. De vloeibare en vaste deelen zullen daardoor voor bederf beveiligd, in hunnen natuurlijken toeftand'bewaard, maar geenszins uitgedroogd of zelfs verbrand worden. Het onder het gemeene volk gebruikelijke bakken van vruchten, rooken van ham, en branden van koffij, mogen wij zekerlijk niet ten voorbedde aanhalen. De Lindauer en Westfalenaar verftaan

de-