4I<S DE KUNST OM KEUKENGROENTEN TE DROOGEN.

tier of in eene vochtige kamer zoo lang laten {taan tot dat zij niet breken. Gezuurde dingen moet men met wat azijn bcvocntigen. Des noods kan men ook deze preparaten .111 houten vaten, of ook wel in zakjes , vastgenoeg indiiiKaCij. Ook kan men kardoezen maken, zoo rnên door middel van een langwerpig hout, papieren zakken maakt , en het preparaat er roet de hand indrukt, ter. wijl deze manier voor eene huismoeder , welke deze groenten flechts voor hare huishouding droost, en voor de behoeften harer keukeu ichikt , toereikend is. In kardoezen kan het gedroogde ligtelijk in eene enge ruimte, b. v. eene keukenkas, enz. verzameld, bewaard, ingepakt en gemakkelijk op reis medegenomen worden! Mot en ongedierte worden daarvan afgehouden, de voch. tigheid kan er met indringen, en juist dewijl er geene vochtigheid kan uij komen, zoo kunnen ook daarin geene myten ontdaan. Bloemkool, witre kool, rapen, pietenelie, pintofternakels, fuikerwortels en a.rdcre gewas len , die te voren , om in te pakken afgekookt0 zim droogen nog vaster in , en nemen nog minder vocht aan legen het befchimmelen kan er nog bovendien wat geftooten peper , of ook wel uijen, komijn, knoflook, je. neverbesfen, enz. bijgedaan worden. iDeze voorzifftiheid is echter flechts dan noodig, wanneer men geene drooge plaats ter bewaring zijner preparaten mogt' hebben of wanneer men dezelve ver verzenden wilde. Het best bewaart men dezelve in eene met vakken afgedeelde kast. Het veiligst gaat men te werk, als men de kardoezen, die bij het invullen eenigzins vocluig mogten geworden zijn , terftond op den oven weder goed laat droogen.

Alle mogelijke gewasfen kunnen gedroogd worden ■ alleenlijk met de agurkjes heeft het niet willen lukken' Doch zullen deze gewasfen, in het droogen niet bruin worden maar blank blijven, of hunne eigendommeliike kleur behouden, dan moeten zij. gelijk reeds gezegd i's, niet zoo verre komen, dat zij beginnen te verwelken, maar fpoedig op den bereids heeten oven worden gebragt. Even zoo moet men ook alle groenten, die afgekookt zyn, terftond beginnen te droogen, opdat zij niet bederven. Eenige voorbeelden van de behandeling van bijzondere moeskruiden om te droogen , zullen een genoegzaam onderrigt opleveren, hoe andere dergelijke planten en wortelen toebereid moeten worden.

i.) Da