100

Het geheele gebouwen-complex hetgeen eene oppervlakte beslaat van 59 Aren 85 centiaren is omgeven van een dubbelen gordel van vijvers ter grootte van 1,62,70 Hectare welke vijvers beginnen te vergaan. Drie ophaalbruggen waarvan de teekenen van vroeger bestaan nog aanwezig zijn, gaven toegang over de beide basse-cours naar het kasteel.

Boven de eerste poort van den voorhof welke ca. 100 jaren geleden gedekt was met een bolvormigen toren, prijken de wapens van Adriaan Baron Hoen van Hoensbroek 1) met de spreuk „Verus amor nunquam perit" en van zijne Vrouw Anna Elisabeth van Loë tot Wissen2) met het devies „Sit pax inviolata tibi" waartusschen het jaartal 1610. Deze Adriaan werd in 1681 beleend met de halve Heerlijkheid Hoensbroek en erfde van zijn oom Arnold van Boedberge de Haagsche goederen met het erf-maarschalkambt van Gelderland. Deze Adriaan was het, die in 1640 het tegenwoordig kasteel grootendeels wederopbouwde met de drie vleugelgebouwen, waarin pachterswoning, schuren, remisen, panhuis, stallingen enz. en welke gebouwen in 1644 voltooid werden. Deze poort geeft toegang tot den voorhof die eene lengte heeft van ca. 100 Meter. Aan het lange gebouw aan de noordoost-zijde, waarin zich bevinden de voorraadschuren en vroeger de remisen waren, zijn rechtstandig vastgebouwd drie groote vleugelgebouwen. Het eerste bevat de pachterswoning en stalling voor groot vee. Dit is de basse-cour der pachthoeve. Deze was vroeger afgesneden door een vijver van het midden-vleugelgebouw, waarachter het tweede basse-cour. In de rechterzijde van dit midden-gebouw was vroeger het banpanhuis en in de linkerzijde de groote zoogenaamde rij stal (stal voor de rijpaarden

1) Het wapen der Hoen tzo Broeck is van zilver viermaal gebalkt van keel, waarover een klimmende tweestaartige leeuw van sabel, gekroond, getongd en geklauwd van goud. De schildhouders zijn twee gekroonde leeuwen van goud, en de helmsieraden verbeelden een rijksarend van sabel tusschen twee wassende leeuwen, één van sabel de ander van goud. De helmdeken is van zilver en keel.

2) Voerende een dubbel waterhaak op een veld van zilver.