108

van Brabant. Dit dorp, hetgeen bij Heerlen behoorde, werd toen tot Heerlijkheid verbeven met groote middelbare en lage jurisdictie en afgescheiden van Heerlen. De beleening geschiedde onder uitdrukkelijken last, dat Herman Hoen zijne erven en nakomelingen, den allodialen burcht met al den aankleve, alsmede de Heerlijkheid, gerecht renten van den Broeck en van Vaesraede ter leen zouden houden, erfelijk en immermeer, aan Ridder Herman belovende hem te zullen beschermen tegen alle onrecht of geweld.

Nicolaas I van Hoen, Ridder Heer ten Broecke gehuwd met Catharina Maschereel te Wynandsrade. In 1307 verdedigde hij de stad Maastricht tegen de Luikenaren en maakte zich als staatsman zeer verdienstelijk.

Nicolaas IIridder van Hoen, gehuwd met Agnes van Bock. Nicolaas III, ridder van Hoen, Heer ten Broecke huwde met Joanna van Corswaren.

Herman IV Ridder van Hoen, gehuwd met Maria, dochter van den Burggraaf van Dauer, was Kanunnik van St. Lambert te Luik, overleed vóór 1557.

Godhard ridder van Hoen gehuwd met Geertruid van Merode, was Kanunnik van St. Lambert te Luik.

Ulrich van Hoen, gehuwd met Adriana van Boedberge, kasteel Haag, overleed te Hoensbroek in 1631. Deze bracht de Haagsche goederen in de familie van Hoensbroek.

Adriaan, gehuwd met Gravin van Loë tot Wissen, welke in 1640 het tegenwoordig kasteel en nevengebouwen verbouwde en aanmerkelijk uitbreidde, overleed in 1675. Zijn broeder Caspar Ulrich Hoen van Hoensbroek was een geletterd en in de staatkunde ervaren man, overleed te 's-Gravenhage 31-7-1655, en werd te Gemert, alwaar hij commandeur was, in het koor der kerk begraven. Zijn zuster Margaretha Agnes kloosterdame Wittevrouw te Aken stichtte te Luik het klooster „Beauregard". Een andere broeder Daniël werd Heer van Oud-Valkenburg. Bij deeling in 1631 erfde hij de goederen aldaar en het kasteel Haeren met 350 bunder akkerland, de hoeven Lindenhof en Steynenis te Voerendaal. Was meermalen afgevaardigde voor 'slands