— 122 —

Dit bleef tot 1569, toen het aan bisschop Lindanus tot woning afgestaan werd.

Bisschop Jacobus a Castro gaf de gebouwen in 1611 aan de Jezuieten, die er eene school van vijf klassen in vestigden. In 1773 hield deze op, daarna kwam er een Latijnsch college in, in 1864 de R. H. B. school. Enkele mooie zolderingen.

Paleis van Justitie, oud bisschoppelijk paleis, in 1666 op grootscher plan vernieuwd, na den grooten brand van Roermond op H. Drievuldigheidsdag 1665. Een jaarschrift wijst dit aan;

Eugenius Albertus D'Allemont.

Door proces tusschen het Rijk en de gemeente, waarbij men zich op verjaring beriep, aan de regeering gekomen. Monumentaal tweevleugelig ingangshek.

Hervormde Kerk, oude Minderbroederskerk, gesticht Ao. 1307 door graaf Reinald I. In 1572 bij de inname van Roermond door Prins Willem I verwoest, in 1576 hersteld. In 1794 Oostenrijksche kazerne, daarna Fransch hospitaal met de Minderbroeders als verplegers, die in 1797 voor goed verdreven werden. In 1821 koorgedeelte tot Protestantsche Kerk ingericht. In 1906 gerestaureerd door Dr. P. J. H. Cuypers. Het koor is eenigszins ouder dan de kerk. Driebeukige, baksteenen — Vlaamsch verband — hallenkerk van zes traveeën, 5/8 koorsluiting, zware vierkante hardsteenen peilers. Omdat vroeger de verdwenen kloostergebouwen aan de kerk aansloten, staan de vensters der zuidelijke beuk op grooter hoogte, dan de noordelijke. Muren twee meter dik. Schilderwerk en gewelf gerestaureerd met wapens Lindgen en Pallant. Verschillende grafsteenen: Hoeufft, Puytlinck, Cicogna, van Bree, enz.

Rattentoren, oude vestingtoren kortbij de kathedraal op het oude kerkhof uit de XIVe eeuw.

De toren is cylindervormig en van concentrische steenen van 0,28 M. opgetrokken. Het onderste gedeelte ter hoogte van vier meter is eenigszins kegelvormig, dus naar boven afnemend.

Binnenin vindt men twee overwelfde verdiepingen. Van de vestingmuur kon men in de bovenverdieping treden,