- 148 -

den stichter met bekenden zich om den dag met het bezoek der kapel en een gastvrij samenzijn te vieren, wat bij goed weder veel levendigheid op den Kamp brengt.

Achter in den muur aan den Choorkant der kapel is in den buitenmuur een merkwaardig oud beeldhouwwerk in steen te zien, dat zeer oud is en denkelijk uit de oude kerk van Well afkomstig is.

Het is een oud Gotisch Sacrarium, H. Sacramentshuisje of Theoteca.

Gewoonlijk staan deze in den muur aan den Evangeliekant van het Choor ingemetseld, als zij ten minste niet als afzonderlijk torentje opgetrokken zijn te Meerssen en vroeger te Venray. Het diende tot het opnemen van het Allerheiligste.

In Boxmeer staat eenzelfde als op den Kamp in de muur bij de doopvont.

Het beeldhouwwerk in de Kampsche Kapel heeft den vorm van eene nis met omlijsting en is hoog 1 Meter 97 centimeter, terwijl het O. L. Vr. Beeldje, dat men er in geplaatst heeft 40 centimeter meet.

Het binnenste der nu bekalkte nis was de plaats waar oudtijds het ijzeren sluithek was. Onder de nis is een halve molensteen in den muur gemetseld, waarop de Priester met Sint Rochusdag ging staan, om het volk toe te spreken. Nu gebeurt dit van voor het altaar af.

De kapel wordt overschaduwd door een paar boomen en getuigt in haar eenvoud van den vromen zin des stichters.

De Kamp en het gehucht liggen op eenigen afstand van den grooten weg, waarlangs de auto's razen, de tram loopt en alles haast heeft. Hier gaat het landelijk leven den arbeid na en houdt zich aan de oude goede gewoonten en stichtingen, zonder den jagenden haast.

Telken jaren op Sint Rochusdag trekt eene vrome schare naar de twee eeuwen oude kapel en bezichtigt het antieke met loofwerk omgeven kunstgewrocht en vraagt, wat het beduidt. Daarom wilden wij hierboven behalve de beschrijving der kapel ook eene oplossing van het raadsel trachten te geven.