— 169 —

wijs werkzaam ; te Delft van 1 October 1874 tot 1 September 1876;tePannerden van 31 September 1876 tot 31 Augustus 1877; te Leerdam van 1 September 1877 tot 1 September 1878 'en te Amsterdam van 1 September 1878 tot 1 Mei 1881. Een raadsbesluit van 13 April 1881 benoemde hem tot Hoofd van de 2de Openbare School te Roermond ; tevens werd hij benoemd tot Leeraar aan de Rijksnormaallessen aldaar ; van 7 November 1920 tot 1 Mei 1922 bekleedde hij de' functie van Directeur der Rijksdagnormaalschool te Roermond.

Van 23 Mei 1890 tot aan zijn overlijden was Snackers de geëerde voorzitter van Roermonds Mannenkoor; vanaf 18 Mei 1921 tevens voorzitter van het Bestuur der Ambachtsschool te Roermond en vanaf 7 April 1924 eveneens voorzitter der R. K. Openbare Leeszaal aldaar.

Enkele nuchtere data uit dit werkzame leven, maar nader bezien, treft ons in deze loopbaan de liefde voor zijn roeping tot het onderwijs en daarmede een trouwe genegenheid voor het kind.

Bij kinderen — groote en kleine — was deze man in z'n element en bij zijne gemoedelijke en pakkende toespraken — als hij klein werd met de kleinen — werd zijne ontroering hem meer dan eens te machtig.

Ook in het groote optimisme van dezen mensch lag iets kinderlijks. Hij had een groot vertrouwen in zijn medemenschen en dat vertrouwen bleef ondanks teleurstellingen ongeschokt. Misschien was het ook daarom, dat sommigen hem minder begrepen, waardoor dan de samenwerking met hem iets minder makkelijk bleek. Maar toch, zulke opvattingen en zoo'n vertrouwen eeren den man.

Die liefde tot kinderen dreef hem wellicht tot andere functies in het maatschappelijke leven, zooals die van Voorzitter der Roermondsche Ambachtsschool en Bestuurslid en Voorzitter der R. K. Openbare Leeszaal te Roermond. Het streven om de jeugd te ontwikkelen steunde hij met alle kracht.

Een eeretitel was hem het Voorzitterschap van de Koninklijke Zangvereeniging „Roermonds Mannenkoor", 'n Eeretitel maar geen sinecure. Wat hij voor dit koor en