VAN 'S MENSCHEN VOORNAAMSTE VOEDSELS. 407

oost-aziaten leest men, dat zij zich van melk onthouden. Ue hoofdoorzaak is welligt, dat het vee, te" minfte de koeijen, in verfcheidene (treken van Azië weinig en dikwijls niet meer melk geven, dan de kal» Veren noodig hebben.

Bijna nergens in Azië fchijnt de fmaak in het rundvleesch zeer heerfchende. Zoo ook , zoo verre brovvregt heeft, in Egypte. Anders evenwel ziet het er ^'t, wanneer men dieper in dit werelddeel indringt, "eeds de Darfouranen maken er volgens den zoo even §enoemden reiziger meer werks van, en welke maaltijden men er in Abysjiniê mede doet, heeft ons isruce Voorgedragen. Doch welke dieren eet men over het geheel al niet in Afrika! Wij noemen juist niet1 die, Van welke wij den meesten afkeer zouden hebben, wanneer wij als zoodanige opgeven den leeuw, den olifant, den kameel, en den kameel - pardef De ver« fcheidenheid toch van wild is in vele gewesten van dit werelddeel zoo groot, dat er de fmaak de grootfte afJvisfeling genieten mag. Van het tamme gedierte verdient hier nog bijzonder de geit genoemd' te worden, die y'ij reeds, ook om haar vleesch, als belangrijk hebben «eren kennen bij verfcheidene Aziatifche volken. En Waarlijk, zij is dit niet minder in vele fireken van Amka. Reeds in Darfour is het. geiterivleesch veel geOieener, dan dat van fchapen. In de onlangs uitgegeVene berigten van den matroos aoams komt hetzelve voor als een voornaam voedfel te Timbukio, en bij J-ichtenstein verneemt men, welk een nut de Kaffers c* van trekken. Zeer opmerkelijk is de volftrekte onthouding van visch, die bij een gedeelte van de KafFerfche toUé plaats heeft. Ook in Abysfenië maakt men me% Veel werks van de visfeherij.

^Het Vervolg en Slot in N°, 10.)

Cc 4 aan-