VARIA

GüTENBERG EN COSTER

Onder het opschrift „Lourens Janszoon Coster een Duitscher!" gaf het Nieuwsblad voor den boekhandel eene Duitsche aanhaling uit een nieuw boek van Haebler, met een naschrift onderteekend W. N.

„Lourens Janszoon Coster een Duitscher! — lm Zeitalter der Entdeckungen hat wohl keine Erfindung einen so gewaltigen Einfluss auf die Entwicklung der Kultur der Menschheit ausgeübt, wie die Erfindung der Buchdruckerkunst. Die Versuche, diese dem deutschen Genius streitig zu machen, dürfen wohl als endgültig gescheitert angesehen werden; denn, wenn selbst wirklich dem Lourens Coster ein kleiner Anteil in jenem Ruhm gehort, welchen Jahrhunderte hindurch eine dankbare Menschheit dem Johann Gutenberg von Mainz zugesprochen hat, so würde selbst damit das Verdienst der Deutschen nicht ernstlich geschmalert. Für die Auffassung seiner Zeit war ja auch Lourens Coster ein Deutscher, ein Bürger des heiligen römischen Reiches deutscher Nation.

Dit staat werkelijk in het zooeven verschenen boek van den bekenden geleerde Prof. Dr. K. Haebler, getiteld; Die Deutschen Buchdrucker des i^ten Jahrhundert im Auslande. München Daarin behandelt de schrijver de duitsche drukkers die in Italië, Frankrijk, Spanje, Engeland, het Noorden en het Oosten, in de 15e eeuw werkzaam waren. Nederland komt niet in aanmerking. Daar waren geen Duitschers werkzaam. Doch wellicht waren het, volgens de opvatting van den schrijver, evenals Lourens Coster allen Duitschers en verviel dus vanzelf de reden om hen te behandelen. Arme Löwe, Bach, der Kayser en Peter Ochs, die tot op heden slechts onder uw verhollandschte namen van Leeu, Bac, de Keyzer en Pieter Os bekend waart!"

Er is zeker eenige aanleiding voor deze ironische uiting. Dat de Nederlanden in de vijftiende eeuw nog niet van Duitschland gescheiden waren, is een feit dat de groote Duitsche bibliograaf toch wel niet eerst nu zal hebben ontdekt. Dat intusschen het Nederlandsche drukwerk van den aanvang af een eigen karakter heeft, al zijn er dan ook verbindende groepen, weet hij beter dan iemand.

Toch moeten we, dunkt me, ook in deze kleine frontverandering het goede zien. Ligt hier niet weer eene nieuwe aanwijzing, dat in anderen zin de grens wegvalt, dat we van de behandeling van de historische uitvindingsvraag, als strijdobject, overgaan tot een betere opvatting, die van kalm onderzoek naar de waarheid. Ik wees ongeveer een jaar geleden reeds op de wezenlijke verdienste van Zedler, die hier is voorgegaan (Het Boek 1923 blz. 359)," Haeblers uiting toont m.i. inderdaad, dat er nog voortgang is in de goede richting.

Ik mag hier wel meteen op een ander verschijnsel wijzen, waaruit dit nog duidelijker blijkt. Het Gutenberg-museum te Mainz werd in 1900 gesticht, en tegelijk de internationale Gutenberg-Gesellschaft. Men nam het jaar 1900 toen aan als een eeuwjaar sedert de geboorte van Gutenberg die men