12

HET SPORTBLAD.

3e serie: 1. H. W. Mulder, Apeldoorn, 11 Vs sec.; 2. J. van Heusen, Botterdam, 12 sec.

4e serie: 1. A. M. v. d. Meulen, 's Gravenhage, ll2/6 sec; 2. G. de Winter, Botterdam, 11% sec.

5e serie: 1. M. Th. Pronk, Amsterdam, ll'/s sec.; 2. A. Berjgers, Amsterdam, 11% sec.

6e serie: 1. Hurdler (ps), Arnhem, 11 sec; 2. G. J. Hinse, Amsterdam, 117b sec.

Door een minder gelukkige start is Hurdler op de helft der baan nog beduidend achter. Het gelukt hem echter Hinse te bereiken en eindelijk voor te komen.

Tot de niet geplaatsten, behoorde o.a. in de 2e serie E. Koops, houder van het Nederlandsch kampioenschap over 100 M. Deze looper is sinds het vorig jaar aanmerkelijk achteruit gegaan en van zijn schitterenden vorm van 1908, het jaar der olympische spelen te Londen, waar' hij Nederland vertegenwoordigde is niets meer over.

Wij hopen Eoops, door eene goede training weer spoedig in vorm te zien. Hij kan veel beter. Zijn clubgenoot Hurdler, ofschoon overwinnaar in zjjn serie is ook lang niet meer de oude. Zijn stijl heeft veel geleden en zijn gang is veel te zwaar. Zijn loopen maakt den indruk, alsof hij lijdt aan te veel lichaamsgewicht. Hij heeft evenals Koops nog veel goed te maken dit seizoen.

In de demi-finalen kwamen uit de nos. 1 der series, benevens de 2 snelste tweeden, zijnde J. J. Schiphorst en J. J. Nijenhuis.

le demi-finale:

1. P. de Mink, Botterdam, 11 sec

2, H. W. Mulder, Apeldoorn, 11 „ n.g. J. N, Dulfer en J. J. Nijenhuis.

Een strijd tusschen De Mink en Mulder zij aan zij en welke door De Mink met slechts eenige centimeters werd gewonnen.

Mulder toonde Zondag beter snelheid dan in Haarlem 19 Juli j.1.

2e demi-finale.

1. M. Th. Pronk, Amsterdam, 10 sec

2. A. M. v. d. Meulen, 's Gravenhage 108/6 „ n.g. Hurdler en J. J. Schiphorst.

Pronk, die wij voor het eerst in Haarlem zagen en reeds daar een goeden indruk maakte, heeft sedert dien blijkbaar niet stil gezeten en ontwikkelde thans eene buitengewone snelheid.

Het Nederlandsch record over 100 yards, sedert 1896 op naam van P. M. de Rivière staande met lO'/s sec. werd door hem verbeterd, waardoor voor het eerst gedurende dezen wedstrijd de record-vlag werd geheschen.

In de beslissing, die eenige tijd later werd geloopen, kwamen dus uit de Mink, Pronk, H. W. Mulder en v. d. Meulen, de Mink en Pronk passeeren gelijktijdig de eindstreep. 3 H. W. Mulder, 4 A. M. v. d. Meulen.

De Mink en Pronk loopen daarnaar over, waarbij Pronk thans wint in lOVa sec. de Mink 108/io sec.

Pronk behaalde daarmede dus het kampioenschap van Nederland over 100 yards.

Een mooi succes tevens voor de voetbalvereniging D.E O te Amsterdam, waarvan hij lid is en welke tevens de laatst toegetreden vereeniging bij de N.A.U. is.

Daarna kwam aan de beurt de 1 K.M. hard¬

loopen, hetwelk met spanning werd tegemoet gezien, aangezien daarop uitkwam onze landgenoot Jac. Keyser uit Parijs. Men was nieuwsgierig hoe onze kampioen J. C. Busser zich tegenover hem zou houden. A. C. H. Vosbergen was favoviet voor de 3e plaats, doch beschaamde de verwachtingen, door zich in het laatste rechte einde te laten passeeren door

H. J. van Heerde uit Deventer. Vosbergen gaf direct daarna den strijd op. Dé reden hiervan is ons onbekend, wat zij echter geweest moge zijn, eene dergelijke houding is altijd af te keuren. Het is geen schande geklopt te worden door iemand wien de meesten geen kans gaven. Laat het voor Vosbergen eene aanspo ring zijn om ernstig te trainen.

De strijd tusschen Keyser en Busser was interessant, al was het voor den kenner ook duidelijk merkbaar, dat Keyser met meer gemak liep, dan Busser. Deze zij er op gewezen, dat bij het hardloopen behalve snelheid en uithoudingsvermogen ook taktiek een rol speelt. Het was beslist een taktische fout van hem om steeds te leiden bij een tegenstander als Keyser. Had hij zulks aan Keyser over gelaten, voorzeker zou hij dezen laatste in de spurt beter partij hebben kunnen geven, al was eene overwinning voor hem ook uitgesloten. Niettemin een eeresaluut voor zijn taai volhouden tot het laatse oogenblik.

Busser en Keyser scheidden zich al spoedig van de overigen af. De mooie lichte gang van laatstgenoemde wekte ieders bewondering op. In de laatste bocht kwam hij overweldigend opzetten, passeerde Busser en bereikte met een flinke voorsprong als 1ste de eindstreep inden tijd van 4.31 Vs, daarmede het Nederlandsche record van Busser, zijnde 4.453/6, verbeterende. Busser slaagde daar trouwens zelf ook in, door 4.35 te maken.

Zooals gezegd werd H. J. van Heerde uit Deventer 3e en kwam, door het opgeven even voor den eindstreep v. Vosbergen, J. Jacobs te 's-Gravenhage als 4e binnen. Het publiek toonde zich gedurende dit nummer zeer enthousiast over het loopen van Busser en Keyser.

Voor het nummer hoog-vèrspringen waren 14 liefhebbers, waarvan er bij den 5en sprong al begonnen af te vallen.

Gesprongen werd met plank en met aanloop. Beginsprong 1 M. hoog en 1 M. ver. Na elke sprong werd verhoogd met 5 cM. en de lengte vermeerderd met 10 cM.

Het was voor allen, ook voor hem zelf blijkbaar, eene verrassing toen J. A. Kooyman van Pro Patria no 1 werd met 2 Meter ver en

I. 50 M. hoog. De strjjd om de 2e plaats leverde niet spoedig eene beslissing op, daar de aangeblevenen allen in staat bleken 1.90 ver en 1.45 M. hoog te springen.

De sprong werd daarna nogmaals gebracht op 2 M. ver en 1.50 M. hoog en gelukte het toen aan Hurdler dezen te nemen, die dus 2 werd met denzelfden sprong als de overwinnaar.

Tusschen Bakker den kampioen hoogspringen en W. van Gent kon het tot geene beslissing komen, zoodat geloot werd om de 3a en 4e plaats, welke in het voordeel van Van Gent uitviel.

Tijdens dit nummer was het touwtrekken in