het bezoek van h. m. //atjeh" en //alkmaas" te kiel.

277

gebouw een sigaar gerookt en stonden daar weder buffetten klaar om de dorstigen te kunnen laven; menig vaatje bier is daar dan ook nog leeggemaakt. Bij het komen op het plein had men een éénig gezicht op de haven. Alle schepen waren prachtig geïllumineerd, op een enkele na alle electrisch, de nacht was prachtig, een wolkeloose donkere hemel begunstigde het schitterende tooneel, het was een onbeschrijfelijk gezicht. Ook de Hollandsche schepen deden hun best met hun kaarsen-illuminatie, en hoewel de verlichting natuurlijk niet zoo schitterend was als die der overige schepen, maakten zij toch een niet te droevig figuur, hun tuig stelde hen in staat mooie lijnen aan te geven. Om een voorbeeld te geven van het aantal gloeilampjes, op de schepen ter illuminatie aangebracht, diene het volgende. De Amerikaansche kruiser „NewYork" heeft vier dynamo's aan boord, waarvan één voldoende is voor de verlichting binnen boord ; dien avond nu stonden alle vier dynamo's te werk ten dienste der illimunatie en moesten binnen boord olielampen gebruikt worden; behalve tuig, schoorsteen enz., was als het ware een bruggekleed van een uit gloeilampjes vervaardigde Amerikaansche vlag gemaakt. Bij de Engelsehen ontdekte men de vlag aan den gaftél en de admiraalsvlag, met electrische lampjes afgeteekend ; de Italianen verlichtten behalve het tuig, een kolossale W; de Zweden de kraal rond het schip en de stagen der masten ; enz.

Spoedig, nadat wij op het plein gekomen waren, werd ons medegedeeld, dat wij dadelijk aan Z. M. den Keizer voorgesteld zouden worden; langs trappen en toiletkamers voor vorstelijke personen gaande, kwamen wij op het dek van het schip. Daar bevonden zich vele vorstelijke personen; jammer dat we niemand bij ons hadden om ons mede te deelen wie dit waren.

Z. M. had zich opgesteld aan het einde van een nauw gangetje, aan de eene zijde begrensd door de verschansing, aan de andere door een hekwerk, waaraan trappen aangebracht waren. Na de voorstelling, die door een Duitschen schout-bij-nacht, chef van den marinestaf, geschiedde, kregen wij ieder een hand van den Keizer en onderhield hij zich eenige oogenblikken met kolonel van Waning.

Dat men boven op het dek van het linieschip staande, een nog mooier overzicht had van de Kielerbocht met de prachtig verlichte schepen, spreekt van zelf; wij hadden er gaarne wat langer vertoefd.

Te 10 uur werd door de schepen een vuurwerk afgestoken, dat zeer grootsch was. Een prachtige stille avond en de geheele reede verlicht, en te midden daarvan knetterende vuurpijlen, Bengaalsch licht enz. Van tijd tot tijd zag men een 100 tal vuurpijlen tegelijk in de lucht, die, uiteenspattende, een lichtgordijn vertoonden met de kleuren groen en rood (Italië) en langzaam daalden.

Om 1 uur dien nacht vertrokken de Fransche oorlogsschepen.

Den 22sten Juni hadden de manoeuvres der Duitsche vloot plaats. Daar deze buiten de Kielerhaven geschiedden, zagen wij er niets anders van dan 's morgens het vertrek en tegen den middag de terugkomst der schepen.