HET SPOKTBLAD.

9

en adressen der bij den N.V.B- aangesloten vereeDigiri gen en haresecretarissen,verder consuls, scheidsrechters, candidaat- en reservescheidsrechters. Zoowel om zijn eenvoud van samenstelling als practische waarde, verdient dit boekje, uitmuntend tot wekelijksche bijwerking ingericht, eene aanbeveling, als zijnde onmisbaar voor H.H. consuls, secretarissen en andere functionarissen, die een eenigszins serieuse opvatting van hunne voetbalplichten er op na houden. Den heer Kerkhoff hulde voor zijn initiatief en succes met den omzet 1

Zoo ben ik thans genaderd aan het dessert van mijn voetbalschotel, n.1. :

Het verslag.

Dit betreft dan natuurlijk den reeds aangehaalden wedstrijd van Zondag

Velocitas—Hercules. geleid door den Rotterdameehen heer Bronkhorst en bijgewoond door zeer veel belangstellenden.

De Cadetten misten nog steeds Colenbrander terwijl Hercules zonder Snellen en zelfs zonder aanvoerder Begeer zich moet tevreden stellen. Velocitas verschijnt met:

Van Weel (doel); De Wijs en v. Balluseck (achter); Triebei, De Bruijn en Hemmes (midden); De Pauw, Heeselaar, Blume, Akkersdijk en v. Galen Last (voor).

De gasten hebben 't volgende elftal:

Stoppelaar (doel); Quaedtvlieg en Gratama (achter); Wessel Louis, B»jjtto en „Houtje" (midden); Oosting, Brandsma, Steun, van Dijk en- Haak (voor).

Dadelijk na der Cadetten-aftrap, treedt Hercules krachtig op en 't heeft er allen schijn van, dat de Utrechtenaren de Botterdamsche nederlaag der vorige week in Breda willen Wreken. De middenlinie verleent goeden steun aan de voorhoede, die al spoedig aan De Wij? en Balluseck werk verschaffen. Velocitas komt echter gaandeweg meer op dreef en als het spel een tien minuten oud is, moet de „kracht" voor de „snelheid" wijken. De Bruijn verplaatst het spel naar de Utrechtsche speelhelft, waar speciaal het voor- trio Akkersdijk-Blume-Hesselaar vinnig optreedt, doch vooralsnog in Gratama een even vinnig verdediger ontmoeten. Dan gaan de Velocitanen 't met schieten beproeven en hiermede bereiken zij heel wat Qte6r succes.

Blume opent met een kanjereus longshot, ■voor Stoppelaar onverwacht en onhoudbaar; Oven daarna wringt Akkersdijk zich alleen met den bal, door de Utrechtsche middenlinie en kanjert met evenveel succes op de Utrechtsche veste. Dan komen de Stichtenaren weêr los en Van Weel meet handelend gaan optreden. Als Quaedtvlieg even daarna een hoekschop forceert, is een der Hercules-spelers, hierdoor in 't nauw gebracht door Hesselaar, zoo beleefd, den bal m eigen net te deponeeren. Dit is Hercules te machtig, Gratama verplaatst met een ver schot 't spel, Stern en van Dijk nemen over, de eerste schiet, Triebei mist en van Weel slaat den onverwachten bal via een Hercules'üg en den paal in eigen doel; stand 3—1 voor Velocitas. Weer komen dan de Utrechtenaren opzetten en juist heeft van Dijk den stand op 8—2 gebracht, als 't tijd is, of liever: Bronk¬

horst floot reeds, voordat de bal den weg van van Dijk's voet naar 't doel had afgelegd. Wel pech voor Hercules! Met 8—1 in haar nadeel wordt alzoo gedraaid.

Na de cantine-tbee zijn de cadetten verre de sterksten en blijven dit de volle drie kwartier. Door pittige uitvallen van Bajetto, die inmiddels vóór is gaan spelen, worden Dewijs èn Balluseck nu en dan aan den tand gevoeld maar deze is dit werk zóó toevert. ouwd, dat van Weel slechts twee a drie ballen te behandelen kreeg. Aan den anderen kant werd intusschen niet stil gezeten. Stoppelaar had maar werk — mèfc en zonder geluk — de kogels van Blume c-ste behandelen, hierin uitstekend bijgestaan door Gratama en Quaedtvlieg. Blume zorgt voor nos vier en vijf, terwijl de Pauw met een mooi schot via een Hercules hoofd no. 6 weet te maken. Dan volgen nog de noodige mislukte schoten, waaronder een reuzenkei van Blume, waarvan de Stoppelaar uren later z'n vingers nog zat te bekijken, voorts nog eenige resultaatlooze hoekschoppen en dan is 't einde daar met eene welverdiende 6—1 voor Velocitas.

't Was een animeerende strijd met mooie spelmomenten; eenige Utrechtsche elementen uitgezonderd, zat de geheele, gemeenschappelijke batterij goed in orde.

Door een misverstand, waarschijnlijk ook ten gevolge van de krasse maatregel van 't Bondsbestuur, om Het Sportblad de officieele mededeelingen te ontnemen, bleef mijn artikel de vorige week ongeplaatst, doch verschijnt thans, hoewel gedeeltelijk als mosterd na den maaitijd, in zijn geheel hierboven, terwijl dit verdere gevoegelijk als vervolg kan worden beschouwd.

Kras!!

Waar ik het zooeven had over een krasse maatregel van 't Bondsbestuur, wensch ik bier even bij stil te staan.

Inderdaad kan men hier van „kras" spreken, als men dezen maatregel in contrast stelt met het besluit van den Bond inzake de gewraakte P. W.-subsidie. Waarom toen niet diezelfde krasse cordaatheid getoond en zoo'n tyranniek verzoek afgewezen ?

Het pleit niet voor de consequentie in het nemen van maatregelen, het algemeen belang betreffende. Zeker, die wedderijen, zooals op een der pagina's van Het Sportblad aangekondigd, behooren niet alleen in onze voetbalwereld niet thuis, doch behooren zooveel mogelijk te worden tegengewerkt. De Sportblad uitgever zag dit ook in en beloofde, ten koste van groot geldelijk voordeel, de gewraakte advertentie niet meer op te nemen ; hij voldeed aan die belofte, doch stelde — billijkheidshalve — den adverteerder, die een veelvuldige plaatsing had gecontracteerd, in de gelegenheid den volke kond te doen van het niet-verdet-in-Het Sportbladopgeven zijner wedberichten. En hierin vindt nu het Bondsbestuur eene aanleiding om Het Sportblad zijn officieel cachet te ontnemen, juister, hoewel in figuurlijken zin uitgedrukt, heeft het Bondsbestuur een stok gevonden om den hond te slaan. Het behoeft geen betoog, dat een dergelijke brusque maatregel, zoo in strijd met beslissingen, die zoo dringend brusquer behandeling eischten, schier algemeene verontwaardi-