4

HET SPORTBLAD.

Zondag werd te Berlijn de wedstrijd Berlijn— Weenen gespeeld waarbij Berlijn mat 4—3 won. De uitslag doet echter minder ter zake, alleen het feit, dat in dezen tijd een dergeljjken wedstrijd kan plaats vinden en dat 8000 toeschouwers aanwezig waren, is kenteekenend.

George Webb.

Uit Engeland komt bericht van het overigden van George Webb, den bekenden amateurinternational. George Webb is voor onze Hollandsche voetballers geen onbekende immers was hg de man, die op dien gedenkwaardigen Aprildag van het jaar 1911 op Oud Rooienburch het eenige punt van den wedstrijd Nederland— Engeland maakte en daarmede Engeland een moeilijk bevochten zegen verschafte. Zij, die het voorrecht hadden den wedstrijd te zien, zullen zich bet vlugge en tactische spel van dezen middenvoor ongetwijfeld nog wel herinneren.

G. W. Webb heeft slechts betrekkelijk korten tijd in de voetbalwereld geschitterd. In 1906 speelde hg eenige malen voor West Ham United maar eerst 3 jaar later kwam hg definitief in het elftal.

Zijn spel verbeterde toen plotseling en reeds in 1911 viel de aandacht van het Selection Oommittee op hem. Hg speelde toen in de groote wedstrijden tegen Wales en Schotland. Verder speelde hij in 7 amateur internationals n.1. in 1910 tegen Zwitserland, in 1911 tegen Wales, België, Duitschland en Nederland en in 1912 tegen Denemarken en Ierland. Ia 1912 was hij evenwel lang niet meer de schitterende speler van 1911 wat ongetwijfeld zijn beste jaar was. Hij verhuisde in 1912 naar Manchester, kwam 2 maal voor Manchester City uit, maar een ongeval beëindigde toen zijn voetballoop. baan. Hij is thans na een ziekte van eenige weken overleden.

Uit het Zuiden.

Beker- communiqué. VLISSINGEN, 4 April '15, (Cloche-Bureau).

Uit het Hoofdkwartier wordt gemeld:

Over het geheele front heerschte op 4 April volkomen rust. De vgand schgnt zich voor te bereiden voor den grooten slag in de streek van Breda. De N.A.C.-troepsn die totnogtoe voortdurend schitterende overwinningen wisten te behalen, nemen een defensieve houding aan tegenover het overmachtige keurkorps dat van uit de streek van den Haag tegen hen zal opereeren. De onzen zijn bezield met den ijzeren wil om stand te houden tot het uiterste en hun stellingen niet dan in de uiterste noodzakelijkheid prijs te geven.

Over onze geheele zuidelijke linie wordt met spanning de slag tegemoet gezien.

Zuidelijke speltactiek.

In het laatste nummer van „Het Sportblad" heeft de Nijmeegsche correspondent een nootje gekraakt over 't Zuidelijke spel en meer in 't bijzonder over dat van M.V.V. in den wedstrijd tegen 't Nijmeegsche Quick op 28 Maart j.1. Ik heb den bewusten wedstrijd niet gezien en kan dan ook niet beoordeelen, in hoeverre het spsl der Maastrichtenaars in Nijmegen reden gaf tot de jeremiades ia genoemd artikel geuit. Ik wil zelfs aannemen, dat inderdaad M. V.V. potiger speelde dan men in Ngmegen

gewoon is, doch dan mag zulks m.i geen reden wezen, tot generaliseeren zooals de heer C. doet. Ik heb M.V.V. meermalen zien spelen, heb ook tientallen van Westelijke zoowel als Oostelijke eerste klasse wedstrijden gezien maar nimmer heb ik kunnen ontdekken, dat de speelwijze van M.V.V. ruw of onbehouden was. En was dit zoo, dan zouden toch zeker menschen als Tromp, Van Bisselick e.a., die zelf in Dag- en Sportbladen beschouwingen over de door hen als scheidsrechter geleide wedstrijden geven, en die reeds jarenlang zoowel met Westelijk, Oostelijk als Zuidelijk eerste-klasse-spel in aanraking komen, gewezen hebben op dit euvel, dat men nu plotseling als een het geheele Zuidelijk eerste-klasse-spel aanklevend euvel wordt aangemerkt. Nog eens: Het is best mogelgk, dat M.V.V. in Nijmegen wat uit den baud is gesprongen, maar ik geef collega C. de verzekering, dat dit een op zich zelf staand feit is, een uitwas van het doorgaans in tactiek niet voor 't Oostelijk epal onderdoend Zuidelijk dito.

Heeft Quick hetzelfde opgemerkt toen het twee Zondagen te voren in Maastricht op het kantje af met 2—1 van M.S.V. won? En wat

de taktiek betreft ik vind 't nog zoo'n

kwade taktiek niet als de groene (!) zuidelijke eerste klasser met slechts 1—0 — en dan nog wel door een twgfelachtigen strafschop — van de tactisch en technisch beter onderlegden (!) oostelijken eersten klasser verliest. Met alle respect voor de objectiviteit van den Ngmeegschen correspondent in bewust artikel, meen ik toch er op te mosten wijzen, dat de objectieve behandeling der feiten tot een overdreven generaliseeren heeft aanleiding gegeven.Ik begrijp anders niet, waarom op 28 Maart 1915 te * Nijmegen een font ontdekt en becritiseerd wordt, tlie dan toch zeker reeds jaren lang bestond en even lang aanleiding had moeten zijn tot de conclusie, die nu eensklaps getrokken wordt.

B.M.M. failliet.

Als een donderslag aan helderen hemel verscheen dezer dagen in verschillende bladen het nieuwtje, dat de Vlissingsche voetbalvereeniging E.M.M. door de Rechtbank te Middelburg in staat van faillissement is verklaard. Inderdaad is zulks het geval, maar ter voorkoming van verkeerde commentaren en onjuiste gevolgtrekkingen, wil ik in 't kort mededeelen, hoe de zaak zich heeft toegedragen en hoe 't unicum van 't faillissement is ontstaan. Men oordeele dan zelf of 't bankroetje niet een van de onschüldigste soort is.

Eerste bedrgf: E.M.M. had schuld. Timmerman had terrein omheind, wilde geld hebben. E.M.M. betaalde gedeelte der rekening, gedeelte bleef staan. Mobilisatie trad in. Timmerman in de malaise. Geen geld. Vraagt E.M.M. betaling. E.M.M. in de malaise. Slacht weer bij wedstrgden. Veel onkosten. Weinig publiek. Wil over een jaar geheel restant voldoen. Timmerman niet tevreden. Loopt naar advocaat. Dagvaarding. E.M.M. voor rechtbank. Wil regeling treffen. Te laat. Faillissement uitgesproken.

Tweede bedrijf. Curator verkoopt E.M.M.8 bezit. Omheining eenig bezit. Voorzitter E.M.M. koopt omheining voor appel-en-ei. Timmerman hangende pootjes af. Meer proceskosten dan baten. E.M.M. schoonschip. Faillissement op-