HET 8 P O

valler, de Gaster, die eerst eenigen tijd, nadat de tweede speelhelft was begonnen, H.B.S. kwam versterken, kon het verlies niet vergoeden. Van de voorhoede was Bappard lang niet zooals we hem dikwijls hebben bewonderd; voor de rust speelde hg rechts-binnen, in de tweede helft speelde Bob op deze plaats, hetgeen wel een verbetering was. Visser was af en toe zeer goed, maar miste een paar maal opgelegde kansen; eenmaal verknoeide hij een prachtkans door geheel vrijstaande op eenige meters afstand van het doel hard over te schieten. Poortman lijkt ons voor het H.B.S.elftal nog steeds geen aanwinst, een goed deel van den tijd loopt hij over het veld zonder dat hij iets doet.

Het begin van den wedstrijd een verkennen van krachten. Dan neemt echter Quick het spel spoedig in handen en de zwarte verdediging kan, na goede voorzetten van Joosten en Heim, den bal slechts met moeite wegwerI ken. In een van zijn rennen wordt Joosten ^ ongeoorloofd gehinderd; bij den door hem genomen vrijen schop, wordt de bal ineens ingezet, v. d. Wilk werkt onvoldoende weg en een harde schuiver van Pino Post bezorgt Quick de leiding.

Quick werkt met geestdrift verder, en in prachtig samenspel, waarin vooral Japikse viel te bewonderen, naderen ze telkens de vijandelijke veste. Japikse passeert na langen ren de geheele verdedigh g doch struikelt op het oogenblik dat vlak voor het doel iedereen het doodelijk schot verwacht. Daarop mooi vlug spel van Quick's linker wing; na een voorzet van Joosten, zet op tamelijken afstand van Riemsdijk plotseling in en de voorsprong is vergroot 2—0.

Een enkele maal werkt de H.B.S. voorhoede zich los, doch de beide Bosscharts stuiten met gemak bijna eiken aanval en zo onoodig helpt van Bladel, die met zekerheid optreedt. Dan komt na een mooi schot, resultaat van samenspel tusschen Heim en Japikse, spoedig de rust.

Na rust speelt H.B.S. eenige minuten met 10 man, in welke periode een hard schot van Bouwmeester koppend door Siberg wordt gestuit, hetgeen echter voor H.B.S. noodlottig is, daar het hoofd van Japikse den bal van Siberg overneemt en hem met een sierlijk boogje achter deu keeper in het net plaatst (3—0).

Na het verschijnen van Garaten neemt H.B.S. eenigen tijd het overwicht, doch zonder resultaat, doordat Visser op eenige Meters afstand Van het doel mist. Het spel verplaatst zich zeer vlug, Japikse passeert de geheele H.B.S. verdediging, den doelman in kluis en zet den bal zeer zacht in, waarop hij, door oneffenheid in het terrein, zachtjes naast rolt.

Quick blijft de meerdere en sluit H.B.S. geheel in. Het blijkt echter weer eens dat insluiten een verkeerde tastiek is, want in deze periode komt het eenige doelpunt voor H.B.S. als Bos na een langen solo-ren den missenden fcn daarna vallenden Bosschart achter zich laat en onhoudbaar inzet (3—1^.

Nadat even later Heim na een worsteling ^oor het Quick doel den bal toegespeeld krngt besluit hij een mooien ren met een schot dat ongelukkigerwijze naast gaat. Spoedig daarna komt het einde met een nederlaag voor H.B.S.

R T B L A D.

11

in cijfers, waarmede de Houtrusters tevreden kunnen zgn.

* *

H.V.V.-V.O.C. 3-4. De wedstrijd tusschen H.V.V. en V.O.C. had een allerzonderlingst verloop, door dat de heer Knegt, aan wien de leiding was toevertrouwd, in geen enkel opzicht voor zijne taak berekend bleek.

Wij hebben reeds meermalen er op gewezen dat eene goede leiding der wedstrijden van het grootste belang is voor ons spel. Vooreerst omdat de beslissingen van den scheidsrechter vau grooten invloed zgn op den uitslag, doch ook — en dit niet het minst — omdat van zgn optreden een regelmatig verloop van het spel in de eerste plaats afhankelijk is. Hg moet niet alleen de spelregels van a tot z kennen, hg moet ze ook kunnen toepassen. Maar bovenal moet bij zijn de spelleider, die, boven de partgen staande, met tact en doorzicht zonder overdreven gestrengheid, het spel in de goede banen leidt, doch, indien noodig, krachtig en met alle te zijnen dienste staande middelen het gezag weet te handhaven. En de uitoefening van dat gezag behoort zich niet uitsluitend te bepalen tot het speelterrein, tot het stuk grond dat afgebakend is door de kalklijnen, neen, ook de toeschouwers staan in zeker opzicht onder het scheidsrechterlijk gezag. Men denke over dit laatste vooral niet te licht. Bij het zien van een wedstrijd worden de zenuwen der toeschouwers in hooge mate geprikkeld; een mensch, die in het dagelijksch leven dood bedaard en kalm is en zich door niets laat opwinden, raakt op het voetbalveld dikwijls geheel overstuur, gilt als een bezetene, canca neert van vreugde of maakt met zijn buurman die het niet met hem eens is, hoogg* ande ruzie over eene ongestrafte overtreding (tegen zijne favorieten), over vuil spel of over een niet toegekend doelpunt. Hg is op een een oogenblik in staat den scheidsrechter te vermorzelen als deze .eene beslissing (natuurlijk ten onrechte) in het nadeel van zijn partij neemt. Wat zou er van de wedstrijden terecht komen als het publiek mede zeggingschap in de rechtspraak had?

Om zich geheel en al te kunnen onttrekken aan de invloeden van het publiek, moet de scheidsrechter een krachtig man zijn.

Een scheidsrechter, die weifelt bij het nemen zijner beslissingen — men voelt het — brengt het gezag tegenover de spelers aan het wankelen; de leider, die conferenties houdt met spelers en... met het publiek over eene overtreding is uit der aard der zaak een verloren man.

Beter eene scheidsrechterlijke dwaling, dan de uitoefening van het recht in handen van JanPubliek

De heer Knegt heeft Zondag gefaald in tweeërlei opzicht: Vooreerst omdat hij, op het oogenblik toen de spelers te vurig werden, de teugels van het bewind vierde in plaats van hen aan te trekken en ter tweede omdat, toen het publiek een dreigende houding aannam, hij geen enkel reglementair middel toepaste om de rust te herstellen.

De heer Knegt moge bij een gemoedelijk partgij e voetbal volgens de regelen van de kunst kunnen rechtspreken; voor het leiden