HET SPORTBLAD

5

ff • F.br.

?"s/aII-Be Quick II P. H. Rugers. W-V.V.—Forw»rd

Zuidelijke tweede klasse A ^ 17 Jan.

«oad~Veloei»M II A. M. J. Vermeer.

Willem II-M.V.V.O. J. A. Vermeulen. to 24 Jan.

«-V.V.O.-B.O.Z H.B.S. J. de Vrie8, R'dam. v«=locitas II—Noad J. v. d. Marck.

31 Jan.

Willem II—Nood M. de Boer.

8.0.Z H.B.S.-E.M.M. J. A. Vermeulen. . 7 Febr. M.V.V.O.-Velocitas II Willem II—E.MM.

14 Fehr. Veloeitas II—Willem II

Zuidelijke tweede klasse B

17 Jan. Wilhelmioall—Quick II.N.

24 Jan.

Zalt Bommel—Helmond P. Borgdorff. 31 Jm.

Wilhelm II—Veloeitas III A. M. J. Vermeer.

14 Febr. Quick II N.—Helmond

28 Febr. "elocitas III—Helmond

Binnenland.

Internationale aangelegenheden.

Naar aanleiding van de voorlnopige toelating tot de ^.1 FA. van het Comité Frangais Interfedéral is 't niet ongewenscht voor hen, die belang stellen in internationale aaDg. legenhedtn «enige mededeelmgen te doen over den toestand *an de voetbalsport in Frankrijk. Wij ontvingen hiervoor diverse inlichtingen uit o.i. betrouwbaie bron.

* •

*

In tegenstelling met andere landen draagt Qe beoefening van sport in Frankrijk een eigenaardig polytechnisch karakter m.a w. de clubs, die zich slechts op ééa tak van sport toeleggen rijn verreweg in de minderheid. Men is nu ennmaal gewoon in dezelfde club aan verschillende sporten te kunnen doen, de Racing Club de France moge er als een model-exemplaar *an dienen. Een der eerste gevolgen hiervan dat ook de bonden een dergelijk karakter «ragen, zoowel de U.S.F.8.A. als de zoo juist op den voorgrond getreden C F.I. bewijzen het.

Wjj voor ons achten een dergtlijken toestand *eer ongewenscht, in de eerste plaats is hierbij veelal het spreekwoord van toepassing: qui trop ?mbrasse, mal étreint en in de tweede plaats ls er kans op allerlei complicaties.

Om met het laatste te beginnen kunnen wg jhrect op de U.S.P.S.A. wijzen. De tegenwoorölge voetbalcrisis heeft aanleiding gegeven tot *en vijandige gezindheid tusscheo den genoemden ^ranschen bond en de Belgische ÜB.5.S.A, \die zich eveneens op meerdere takken van *Port toelegt), met dit gevolg dat allo relaties 'erbroken zijn en dat de sportlui van beide *°nden geen verkeer mogen hebben-

Is het nu niet eigenlijk een malle toestand, dat, omdat de voetballers ruzie met elkaar hebben, de Fransche en Belgische bardlóopers zich niet met elkaar mogen meten ? Had men nu afzonderlijke bonden voor voetbal en athletiek, zooals in alle landen van Europa (bahalve Frankrijk en België) dan zou zoo iets niet voor kunnen komen.

Ook het omgekeerde had zich kunnen voordoen ; dat de athleten in twee kampen verdeeld waren; zou 't dan niet hoogst ongewenscht zijn dat deze strijd overgeplant werd in de voetbalwereld, dat deze, hoewel direct niets met die sport te maken hebbend, genoodzaakt was een oordeel te geven over een geschil in een andere sport, met het gevolg, dat de tweedracht in eigen kring binnentrad. Met de voorloopige erkenning van de C.FJ. zijn we echter een heel eind in de goede richting gekomen. Volgens onze berichten wenschen de bestuurders niets liever dan een afzonderlijken voetbalbond in Frankrijk, doch achten zij den tijd daartoe nog niet gekomen, momenteel is het öf een onmogelijkheid óf is 't gelijk te stellen met zelfmoord, daar de clubs nu eenmaal een bond wenschen, welke de belangen van verschillende sporten behartigt. Een feit is 't echter, dat de voet balsport bij de C.F.I. de voornaamste plaats inneemt en dat in deze richting voortgewerkt wordt.

Wij zeiden zoo even, dat een ander bezwaar was, dat deze algemeene bonden te veel hoot op hun vork namen, met dat gevolg, dat nood, wendig een of andere sport er onder moest lijden.

Ook daarvoor mag de U S.F.S.A. als voorbeeld aangehaald worden. Deze bond begon met athletiek, nam later wielrijden, voetbal enz. enz. ter hand. De organisatie der wielersport faalde echter en is thans deze sport uitgeschakeld uit het Fransche verbond. Thans is waarschijnlijk het moment niet ver af, dat we kunnen zeggen dat de stiefmoederlijk behandelde voatvoelsport ook losgelaten zal worden. Het lage peil van het Fransche spel is zeer waarschijnlijk voor een niet gering deel te wijten aan de weinige zorg, welke er van bestuurszijde aan gewijd wordt. Als voorbeeld mogen we aanhalen de vertegenwoordiging van Frankrijk in de Olympische voetbalspelen, dat is ongeveer gelijk te stellen met een sport misdaad. Het begon er al mede dat Frankrijk vier elftallen inschreef, waar andere- landen blijde waren één goed elftal te zenden; later werd 't hun wat machtig en kwamen 2 elftallen A en B uit. Het B elftal moest op een Maandag tegen Denemarken spelen; Zondagmiddag speelden verschillende der „équipiers" nog hun competitiewedstrijd, staken 'b nachts bet kanaal over en kwamen 's morgens 11 uur in Londen aan. Resultaat nederlaag 0—9. Doch geen nood, het A elftal was veel sterker, de beste spelers van Frankrijk van her en derwaarts bij elkaar getrommeld zou beter doen; de menscheu, die elkaar in Londen — bij wijze van spreken — voor 't eerst zagen werden met 17—0 in de pan gehakt door de Denen, tot spot van alle toeschouwers in het Stadium voor zooverre die de vertooniog nog aan wilde zien, want sport was deze slachting niet meer.