korte mededeelingen.

1027

P granaat, die bij het treffen op het water niet ricocheteert, doch zijn weg vervolgt en welke daartoe voorzien is van een bijzonder soort buis; voorts — ook bij de Fransche Marine en Kustartillerie — een soort buis, die bij het treffen op een sterk weerstandbiedend doel, dus bij een groote vertraging van het projectiel, als buis voor een pantsergranaat dus met vertraagde ontsteking werkt, doordien alsdan b.v. het centraal ontstekingskanaal wordt afgesloten en de vuurstraal langs een omweg naaide springleiding wordt geleid, terwijl bij een aanslag op het water of het treffen van een weinig weerstandbiedend doel het centraal kanaal openblijft en dus de lading direct tot explosie wordt gebracht, aldus een buis, die zich aanpast aan de gelegenheid en het vraagstuk van het eenheidsprojectiel voor het zware geschut een grooten stap verder heeft gebracht, vermoedelijk een van de redenen dat men dit projectiel in Frankrijk dan ook reeds aantreft bij een kaliber van 24 cM.

Deze buis — met mechanische in- en uitkoppeling der vertragende ontsteking — schijnt bij verschillende andere firma's dan Schneider-Oreusot ook in beproeving te zijn.

Bovenaangehaald patent — dat op het eerste zicht haast ongelooflijk voorkomt — zou dus de gelegenheid geven om alle misschoten te benutten tot het strooien van mijnen aan de oppervlakte op het terrein van actie van een vijandelijk eskader; het nuttig effect der artillerie zou er. voorzeker bijzonder veel door stijgen. Fen dergelijk mijnenveld zal wel een zeer korten levensduur hebben en zoodoende weinig gevaar voor eigen schepen opleveren. Voor de Kustartillerie — vooral op plaatsen waar deze geen rekening behoeft te houden met een eigen scheepsmacht — nadert dit een idealen toestand. De daarbij verstrekte buis, bestemd om na het doorboren van het pantser de granaat te doen springen, wordt dan blijkbaar bij het treffen tegen licht weerstandbiedende doelen niet eens geactiveerd.

Literatuuropgave.

„Die Küstenartillerie der Vereinigten Staaten" von Rudole Veit. „Mitt. über gegenstande des Artillerie und Geniewesens." Heft 9 seite 986; Heft 10 seite 1096 en Heft 11 seite 1225. „Messungen über den Luftwiederstand für grosze Geschwindigkeiten" von K. Becker und G. Cranz (fortzetzung). „Art. Monatshefte" Nov. 1912. (M.V.) „Kruppsche Schiffsgeschütze zur Bekampfung von Luftfahrzeugen."

„Art. Monatshefte" Nov. 1912. (M.V.) „Das Französische P Geschosz".

„Streffleurs Milit. Zeitschr." 9/12 S. 1565. „Moderne grosz kaliberige Küstengeschütze".

„Kriegstechnische Zeitschrift" für OfQziere aller Waffen, Achtes Heft 12.