386

MARINEBEGROOTING VOOR HET DIENSTJAAR 1913.

meer dan de daarvoor, blijkens het voorkomende onder dit hoofd op bladz. 11 der Memorie van Toelichting tot de Marinebegrooting voor 1912, geraamde som van f80 000.

Die meerdere prijs is eensdeels het gevolg van de stijgingvan den prijs der materialen sedert het opmaken der raming, anderdeels, dat het hier betreft de uitvoering van een risicowerk, waarvoor door de inschrijvers hoogere prijs werd gevraagd, dan daarvoor dezerzijds was aangenomen.

Kolenopslagplaats te Willemsoord.

Vermits de capaciteit der magazijnen tot berging van kolen te Willemsoord eene hoeveelheid van 14 500 tonnen niet overtreft, is het noodzakelijk door het maken van eene opslagplaats daaraan zoodanige uitbreiding te geven, dat de voor mobilisatie benoodigde voorraad geheel kan worden geborgen.

Tot dat doel is een terrein beschikbaar ten zuiden van de Zeedoksluis aan de haven, alwaar + 3000 tonnen steenkolen kunnen worden opgeslagen. Voor ophooging en bestrating van het terrein voor het maken van een grondkeermuur ter plaatse, waar dit noodig noodig zal zijn en voor het maken van een heining van voldoende hoogte, voor het gedeelte dat van het terrein buiten het hek der werf gelegen is, wordt een bedrag van f 16 000 noodig geacht.

Verspermijnenmagazijn te Hellevoetsluis.

Evenals te Willemsoord thans, in afwachting van den bouw van een verspermijnen magazijn, het geval is, wordt ook te Hellevoetsluis in de berging van het verspermijnenmaterieel op voorloopige wijze voorzien en is het noodig deze aangelegenheid op afdoende wijze te regelen.

Voor den bouw van een magazijn, dat geschikt is om 300 verspermijnen met de daarvoor bestemde ladingen, benevens de springladingen van torpedo's te kunnen bergen, is bestemd een terrein van de marine, gelegen aan de tramweghaven.

De kosten van dat magazijn, dat in gewapend beton zal worden opgetrokken, worden geraamd op f40 000, in welk bedrag ook de kosten voor de uitvoering van alle bijkomende werken, zoomede van het maken van de inrichtingen in het magazijn tot het afgeven, verwerpen en bergen der mijnen begrepen zijn.

Wederopbouiv van door brand vernielde magazijnen te Hellevoetsluis.

Ten einde te kunnen overgaan tot het wederopbouwen van eenige magazijnen, welke bij den brand op 's Rijks werf te Hellevoetsluis op 6 November 1910 zijn vernietigd, is een bedrag van f 15 000 aangevraagd.

Telephonische verbinding van de werf te Hellevoetsluis met Tien Gemeten.

Het eiland Tien Gemeten, waarop zich het buskruitmagazijn