254

DE VEREENIGDE TIJDSCHRIFTEN

muziek zelf een sterken band zal vormen.

Het programma vermeldt behalve Godsdienstige bijeenkomsten, lezingen van Dr. A. H. de Hartog over „Godsdienst en Muziek", mejonkvrouwe Jacoba Repelaer van Driel over „Bach", Herman Rutters over „Beethoven" en M. Dijk over „Gustav Mahler". Als Conferentieleiders treden op mej. Laura Stokmans en de heer Spelberg, die de middagbesprekingen zullen inleiden.

Muzikale medewerking is toegezegd door den heer en mevrouw W. Andriessen uit Den Haag, den heer en mevr. Schoonderbeek uit Naarden, den heer Francis Koene, mevr. De Hartog-Meyes en mevr. Rutters.

Er staan op het programma ook nog een heeleboel practische mededeelingen; de conferentie zal gehouden worden in het Oolgaardhuis, gelegen tusschen Arnhem en Oosterbeek; het is zeer modern-artistiek ingericht, beschikt over ruime, comfortabele slaapzalen en kleinere slaapkamers. De deelnemers moeten zelf lakens, handdoeken en servet medebrengen. Daaruit zou kunnen volgen dat zij, die te groot zijn voor een servet en te klein voor een laken, niet toegelaten worden!

Aan de reconstructie van de Nationale Opera wordt weer gewerkt; het regent mededeelingen en beloften; wij krijgen een nieuw werk en nog een nieuw werk en

een oorspronkelijk Nederlandsch werk

„die Botschaft hör ich wohl, allein mir fehlt der Glauben". Intusschen heeft de direkteur, de heer Koopman dezer dagen in een van zijn publicaties erkend „dat de voorstellingen in het vorige seizoen niet altijd op het gewenschte artistieke peil gestaan hebben". Maar nu zal het beter worden... Ik hoop het van ganscher harte, maar voorloopig blijf ik gelooven dat ook de nieuwe opera die op komst is, niet het artistieke kunstinstituut zal zijn waar wij allen naar verlangen en dat wij noodig hebben.

De terugkeer valt te melden van de begaafde, nobele zangeres Anna StronckKappel; vele jaren heeft zij te Barmen

gewoond, waar haar echtgenoot, Richard Stronck muziekdirekteur is. Mevrouw Stronck heeft echter een benoeming aangenomen tot hoofdleerares voor solo-zang aan de Muziekschool van de Maatsch. tot Bev. der Toonk. te Rotterdam en zij zal zich te 's-Gravenhage vestigen. Zij zal hier allicht minder met millioenen en milliarden hebben te werken dan ginds, maar een rustiger, aangenamer leven vinden in het kleine land, waar velen zich over de terugkomst van de uitstekende kunstenares bijzonder verheugen, al betreuren wij het ook diep dat de reden van haar benoeming en terugkeer zoo droevig is: de dood van den braven Josef Tyssen, die sedert jaren aan de Muziekschool te Rotterdam verbonden was als zangleeraar, den zeer begaafden kunstenaar die onder moordenaarshand gevallen is.

Ik begrijp het: men wil dit „Praatje van de maand" bij voorkeur in den opgewekten toon hebben, en mitsdien zal ik over het schokkende geval niet langer uitwijden, maar even moest ik er toch aan denken, aan den dood van dien braven kerel, die een groot artist en een edel mensch was....

Twee van de beste verschijningen in onze Muziekwereld: mevrouw NoordewierReddingius en Dr. Johan Wagenaar hebben op 31 Augustus een onderscheiding ontvangen ; gene de Eeremedaille in goud voor Kunsten en Wetenschappen verbonden aan de Huisorde van Oranje-Nassau, deze het Officierskruis van de Oranje-Nassau orde ; onderscheidingen waarover nu wel iedereen in den lande zich zeer verheugd zal hebben. iitfiitiiiiuiiiiiiiitniiitiiiiiiiiiiiiiiiiniiuiitiHiiiiiiifiuiniiiiiiiiiiiiitiiiiiiiiiiiuiiiJi^fH/HruurfJHiJH^^Hrjrfjff.'fj/xvrjjffji^ff INHOUD.

Engelsche Muziekliteratuur, Wouter Hutschenruyter. De jubileumfeesten van de Bachstad Leipzig in 1923,

(Slot) Dr. Adolf Aber.

Tijdschriften. Intermezzi.

Personalia: ]os. Tyssen f; Ernest van Dijck. f Volksliederen. Muziek en Boeken. Vreemdelingen en Landgenooten.

Belangrijke Data v. W.

Het Praatje van de Maand.

Ned. Toonk. Ver. Officieel Orgaan.

Bericht.