het turksche rijk in europa.

333

De bepaling van cle Zuidgrens van Albanië was nog hangende. (Zie verder schetskaartje No. III.)

De Vrede op den Balkan.

Zoo was dan weer de vrede op den Balkan teruggekeerd. Wel was de Zuidgrens van Albanië nog niet bepaald, hadden de onderhandelingen tusschen Griekenland en Turkije lang gesleept en was het eigenlijke geschilpunt, de kwestie der eilanden, nog niet opgelost, maar er was althans vrede.

Tot welk resultaat hebben die bloedige oorlogen eigenlijk geleid ?

De Christenen van den Balkan te bevrijden, dat was de heilige leuze waaronder men tegen de Halve Maan oprukte!

Is dat doel bereikt? Is den Christenen van den Balkan een menschwaardiger bestaan voorbestemd, zijn zij in de toekomst gevrijwaard tegen moord, plundering, uitzuiging en andere gruweldaden ?

Waren het niet de Bulgaren van Macedonië, die een halve eeuw geleden de beweging begonnen zijn tegen het Turksch gezag ?

Bulgaarsch wilden ze worden, thans zijn zij Grieksch of Servisch en het laat zich aanzien, dat het nieuwe juk hun ondragelijker wordt dan het Turksche, dat hen vrij liet in hun geloof en nationaal gevoel.

Dat is de oplossing welke de vrede van Boekarest het arme Macedonië, het Elzas-Lotharingen van den Balkan, bereid heeft,

Zal de vrede, die getrouw in de lijn van het Congres van Berlijn uitsluitend op strategische gronden berust, een duurzame worden ?

Immers neen : de Maccdoniërs zullen hun strijd voortzetten, thans niet tegen het Turksche juk, maar tegen dat hunner Christenbroeders.

Bulgarije heeft rust noodig, moet zich economisch herstellen, maar de tijd zal komen, dat het opnieuw ten strijde trekt om de Macedonische kwestie tot oplossing te brengen en aan Griekenland Kawala en Saloniki te ontnemen.

Eén haven heeft Bulgarije althans aan de Egeïsche Zee, n.1. Dede-Agatsj. Deze is verzand en slechts voor kleine schepen toegankelijk. Het oog is gevallen op Porto Lagos, dat strategisch gunstiger is gelegen. Een spoorwegverbinding Sofia—Porto Lagos zal eerlang tot stand komen.

Griekenland heeft het leeuwenaandeel van den buit, een belangrijk kustgebied en strategisch gewichtige punten ge-