460

KORTE MEDEDEELINGEN.

in te richten en daartoe de kruisers „Columbia", „Minneapolis", „Salem" en „Chester" te benutten ten behoeve van den postdienst op Zuid Amerika. Later zullen voor den handelsdienst de pantserkruisers „St. Louis", „Charlestown", „Milwaukee" en meerdere transportschepen en schepen voor bijzondere diensten gebezigd worden. Daar aan de oorlogsschepen geen veranderingen zullen worden aangebracht, kunnen de kruisers hoogstens 20 passagiers en 150 t. pakketten lading mede nemen. Als bemanning der schepen zullen marinemanschappen dienst doen, terwijl de officieren uit de reserveofficieren en oud-officieren zullen worden gekozen.

Als motief voor dezen maatregel geeft de Marine-Secretaris aan:

i°. Ontwikkeling van het handelsverkeer met Zuid-Amerika welke door de private scheepvaart voorloopig niet bereikt kan worden ;

20. Vorming van eene vloot van hulpschepen, die in vredestijd zichzelf betaalt en in oorlogstijd ter beschikking is van de regeering.

(„Marine Rundschau", Juli 1914).

De 12 Juni j.1. met de Koloniale onderzeeboot „K I" ter reede van Vlissingen gehouden vollekrachtsproef boven water heeft uitstekend voldaan. Een gemiddelde snelheid van 16.77 knoopen werd behaald, terwijl de contractueele snelheid 16 knoopen bedroeg.

De ,,K I" gebouwd op de werf der Koninklijke Maatschappij „de Schelde" te Vlissingen, werd den i5den Juli van wege den Minister van Koloniën overgenomen en is te Willemsoord aangekomen.

Mandels-Moogeschool.

Een gebeurtenis, die in handelskringen in ons land allerwege belangstelling trok, was de oprichting der HandelsHoogeschool, vrucht van een door het particulier initiatief even energiek aangevatten als met doortastendheid doorgezetten arbeid. Terecht mocht de Burgemeester van Rotterdam bij gelegenheid van de plechtige opening dezer inrichting er met een gevoel van trots op wijzen, dat in zóó korten tijd — in enkele maanden — dit groot ondernemen is tot stand gekomen en daarin een bewijs zien van den moed, de voortvarendheid en den offerzin thans in onze natie wonend.

Dat met de oprichting der Handels-Hoogeschool in eene nationale behoefte is voorzien, bleek wel uit de uitgebreide en veelzijdige belangstelling bij de officiëele opening betoond. (Jaarverslag Kamer v. Kooph. en Fabr. te Rotterdam).