SPORT IN BEELD.

8

STAND

51

R. A. I. 20-29 JAN.

MARMON

tot nog toe voor

Nederland „De Groote

Onbekende"

WAT ONZE LEZERS WENSCHEN

Bravo! De eerste lezers hebben, wat bovengenoemde rubriek betreft, gebeten. Een voorbeeld, dat men moet navolgen. Aldus ontstaat gaandeweg een hechte band tusschen deze lezers en de redactie.

Wij ontvingen de volgende epistels.

Utrecht, 7 Januari 1928.

Weledele Heer!

Uw blad kwam eerst heden in mijn handen. Ik mis bij de Hollandsche sportsmen, die in 1927 hebben uitgemunt: Marie Vierdag, record-houdster van Nederland 100 M. vrije slag, behaalde in Bologna het Europeesch kampioenschap1) ; L. Korpershoek, recordhouder 200 M. school-slag, verbeterde 4 a 5 maal dit record, en is op 3 na de beste Europeesche zwemmer 2).

Hoogachtend,

C. MINNES Jr.

1) Wij verwijzen naar pag. 28 van ons eerste nummer, en -) naar bladzijde 22 van deze uitgave.

Den Haag, 9 Januari 1928.

Zeer geachte Heer!

Naar aanleiding van Uw eigen verzoek in het eerste nummer van den nieuwen jaargang van „Sport in Beeld" om er U opmerkzaam op te maken, wanneer in de reeks „Hollandsche sportsmen, die in 1927 hebben uitgemunt" er soms vergeten mochten zijn, mag ik er U zeker wel op wijzen, dat U al onze amateur-wielrenners-uitblinkers over 't hoofd heeft gezien. Ik denk hier op de eerste plaats aan onzen sympathieken Antoine Mazairac, sprint-kampioen amateur 1927, en aan v. d. Reyt uit Zundert, baan-kampioen lange afstand, terwijl ook de amateur wegkampioen door U vergeten is. Ik denk dat onze Brabantsche jongens zelf te bescheiden zijn om er U opmerkzaam op te maken, en daarom zult U mij zeker niet kwalijk nemen, dat ik het doe. Mag ik er U, wat het buitenland betreft, op wijzen, dat door U vergeten is te noemen Feja, de jonge stayer met zulk een hoopvolle toekomst, die door een noodlottigen val, helaas, zoo spoedig aan zijn einde kwam3).

Ik acht het groote zonde, dat U dezen vergeten hebt, maar ik vergeef U die zonde gaarne, omdat ik dit nummer van „Sport in Beeld" zoo heel mooi vind. De lectuur en de kiekjes zijn werkelijk een genot van begin tot einde.

Met de meeste hoogachting,

W. STEMBORT.

3) Zie bladzijde 22 van dit nummer!

Waaraan wij,

Hollanders, een voorbeeld kunnen nemen!

In onze contreien rijden jaar en dag slungels rond op rammel-karren, waarvoor arme, vaak magere, honden loopen, de tongen uit de bekken. Wij kennen geen lamlendiger schouwspel dan het voorttrekken van een luiaard door een dergelijk heen en weer zwabberend karkas.

Wij kunnen, wat dit alles betreft, een voorbeeld nemen aan Japan, aan de Japanners ....

Het gele ras is altoos, hoe ver men ook in de geschiedenis teruggaat, bekend en beroemd geweest om zijn courtoisie. Deze hoffelijkheid ontmoet men niet alleen in aristocratische kringen, neen, zij is gemeengoed van het geheele land, gansch het volk. In dit opzicht staan wij gewis ten achter bij de Japanners.

Zelfs voor de dieren zijn de zonen van Chrysanthemum-land hoofsch, en daarom ook nobel, en wij halen juist het volgende aan, om het te stellen tegenover den Hollandschen slungel, die zich door een honden-rest langs 's Heeren wegen laat voort-sleepen.

In de straten van Tokio zijn nl. borden aangebracht, waarop dit staat te lezen: „Automobiel, ge zijt schoon, ge zijt snel, ge zijt machtig. Er gaat niets van uwe schoonheid, snelheid, noch van uwe macht af. Denk echter aan uw lagere broeders, die zijn: de hond, het paard en de voetganger! De hond heeft angst voor uw banden, die hem kunnen vermorzelen. Laat ruimte over, opdat hij kan passeeren!

MacNamara for ever!

Wanneer men de lijst van overwinnaars in de verschillende zes-daagsche Wielerwed-

De geweldige Amerikaansche sixdays-renner MacXamara.

strijden vanaf het eerste evenement tot aan de laatste six-days van Brussel nagaat, dan komt men tot de overtuiging, dat de crack in dit genre MacNamara is, en zulks met groote meerderheid. Temeer, omdat hij nog rijdt en nog altijd kans heeft op méér triumfen!

De „Gazetta dello Sport" heeft een merkwaardige lijst gepubliceerd, die de sterkte van den Amerikaan ten volle bewijst. Hij was toch 12 maal eerste, 7 maal tweede en 9 keer derde. Op hem volgt Goullet, eveneens met 12 overwinningen, maar Goullet blinkt niet meer als zes-dagen-ster uit.

Na deze twee komen in volgorde: Lorenz (10 overwinningen), Rütt (9), Van Kempen (9), Egg (8), Aerts (7), Stol (6), Magin (6), Fogler (6), Walthour Jr. (6), Grenda (5), Root (5), Brocco (4), Giorgetti (4), Clark (4), Wambst (3), Lacquehaye (3), Sérès (3), Madden (3), Moran (3), Hill (3), Persyn (3), Hockler (3), Mac Farland (3), Marcel Buysse (3), Horan (2), Lawrence (2), Coburn (2), Stockholm (2), Walthour Sr. (2), Dupuy (2), Verschelden (2), Stabe (2), Rielens (2), Fred. Spencer (2), Van Hevel (2), Tonani (2), Dewolf (2), Spears (2), Krupkat (2), Bauer (2), Gerard Debaets (2), Hehir (2), Verri (2), Goossens (1), Corry (1), Beekman (1), Thollembeck (1), Tietz (1), Kaiser (1), Hanley (1), Spiessens (1), Berthet (1), Standaert (1), Vanlerberghe (1), Techmer (1), Eaton (1), Deruyter (1), Lucien Buysse (1), Lapize (1), Mac Tachern (1), Comès (1), R. Huschke (1) en tenslotte nog de Italiaan Belloni (1). Daarmee zijn de diverse „keien" opgesomd.