SPORT IN BEELD.

24

B

T. VAN RIJSWIJK EN ZOON

Carrosserie-Fabrikanten

DEN HAAG

LUXE CARROSSERIËN

P LEI N-AZU R

Het verstelbaar dak op de meeste serie-carrosseriën aan te brengen !

(Vervolg) Des bokser's gewicht is.

van gewicht!

Wij komen thans aan een zeer typischen kamp in de sport-loopbaan van Carpentier, nl. die, welken hij dd. 23 October 1911 te Londen met Young Josephs voerde. Het kampioenschap van Europa stond op het spel. En de Fransche pugilist heeft later zélf eens van dit gevecht geschreven: „Toen ik het contract voor de match teekende, was ik vol vertrouwen, maar eenige dagen later was dit vertrouwen toch wel eenigszins geschokt. Ik hield evenwel goeden moed, en toen ik in den ring van King's Hall klom, had ik slechts deze gedachte, nl. dat ik wilde winnen en dus zou winnen óók. En ik ging van het zeer belangrijke standpunt uit, dat ik op een keerpunt in mijn boksloopbaan was gekomen. Zou ik verliezen, dan was het met mij gedaan. Maar ik wilde de eerste Franschman zijn, die zich kampioen van Europa kon noemen!"

Toen Carpentier evenwel in Londen arriveerde, werd het hem plots duidelijk, dat des bokser's gewicht.... een kwestie van gewicht is. Inderdaad! De Franschman was nl. 6 KG. te zwaar. Georges' tegenstanders kraaiden reeds victorie. Het leek hem onmogelijk om de limiet, nl. 66 KG. 675, te bereiken, en, zoo hij deze bereikte, zou hij zoo verzwakt zijn, dat hij zeker de nederlaag zou lijden. Goede raad was duur! Het wegen geschiedt in Londen hoogst accuraat, en men zou een verschil van enkele grammen zelfs niet pardonneeren. Hij moest dus wel vermageren, hoe bezwaarlijk dit ook was. Daar kwam nog iets bij. Sinds zijn gevecht met Sid Burns waren Carpentier's handen vrij ernstig verwond. Hij moest dus gewicht verliezen, en nog in gewicht toenemen, waar hij deze gekwetste handen terdege zou moeten zwachtelen. Het eenige,dat Descamps kon raden, het was touwtje-springen en het nemen van stoombaden. Drie dagen voor de match woog Georges nog 71 KG. 500, hetgeen 5 KG. te veel was. Het touwtje-springen werd verdubbeld, evenals de serie stoombaden. Of het zou geven ? Carpentier was angstig en zenuwachtig, maar Descamps liep als een krankzinnige rond. Hij schreef een waarlijk wreed dieet voor. Het was een lijden van je welste! Na twee dagen zonder eten, zonder drinken, hing Georges' tong als een leeren lap in z'n mond. Op den dag vóór den wedstrijd, toen Carpentier uit het dampbad kwam, sprong hij in het zwembassin. Hij had zoo'n dorst, dat hij dit wel geheel leeg wilde drinken. Den laatsten avond voor het

treffen moest de Fransche boy nog 3 KG. verliezen. Den volgenden morgen nog 2 KG.! En hij ging bleek en uitgeput, zich zelf een zak met botten voelend, naar de weegschaal. Dat was des middags 2 uur. De arme jongen kon zich ternauwernood overeind houden. Maar hij kon toch voorloopig juichen, want. hij woog op den kop af 66 KG. 500, hetgeen dus onder het gewicht was. Goddank, hij kon weer eten. En hoe hij at ? Het is misschien niet netjes om het te zeggen, maar Carpentier vrat dien middag. Het wegen was voorbij. Het kwam er immers niet meer op aan. En dienzelfden avond, toen hij den ring betrad, was hij weer. ... 3 KG. zwaarder geworden. Waarschijnlijk heeft dit formidabel diner den pugilist goed gedaan, want hij won van Young Josephs, die na de tiende ronde moest opgeven. Dank zij een.... hongerkuur was Carpentier kampioen van Europa!

Harry Lewis als tegenstander!

Na een treffen met Battling Lacroix, dien Georges dd. 19 November 1911 na 9 ronden den knock-out toediende, kwam een al zeer belangrijke match, nl. die tegen den kleurling Harry Lewis. De wedstrijd vond 11 December van het reeds genoemd jaar in het „Cirque de Paris" plaats, en Carpentier zegevierde op onbetwiste wijze na 20 ronden op punten.

„Maar" — aldus vertelt Descamps — „het had heel wat voeten in de aarde, voor het zoo ver was. Wat een verwijten moest ik niet hooren! Men verweet mij, dat ik gek was om een jongen van zeventien jaar in den ring te brengen tegenover een athleet als deze Harry Lewis. Hij zou Georges vermorzelen. Hij zou (ja, zoo ver ging men waarempel) hem het hart uit het lijf rukken."

Carpentier nam zelf de zaakjes wat luchtiger op. Hij noemde in dien tijd wèl zijn match met Lewis de belangrijkste van zijn carrière, maar hij was eveneens zeker, dat hij zou winnen. Inmiddels ging hij toch met een zekere emotie dezen strijd met Lewis tegemoet, dien sterken Amerikaan, die Carpentier al meermalen in den ring had bewonderd, o.a. tijdens zijn, Lewis' gevechten met Houck en Willie Lewis.

„Maar al wist ik ook" — aldus de jeugdige sportsman — „dat ik tegenover een formidabelen rivaal kwam te staan, ik wist tevens, dat ik deze ontmoeting niet mocht, niet kon ontwijken. Mijn oordeel is, dat

VELIE

f4250.

I

Iedere Velie-kooper wordt een vriend!

Importeurs : ANTOON NEFKFNS & Co.

AMSTERDAM

CORNELIS TROOSTPLEIN

11-13 TE LEF. 21113